Dania na odporność dziecka - jadłospis na 7 dni

Dania na odporność dziecka - jadłospis na 7 dni fot. Fotolia
Zobacz, jak odmienić zimowe menu dziecka, by służyło jego odporności! Oto plan na cały tydzień.
Agata Bernaciak / 11.12.2014 05:19
Dania na odporność dziecka - jadłospis na 7 dni fot. Fotolia

Kilka zmian i konsekwencja w ich stosowaniu. Tyle wystarczy, by codzienny jadłospis malucha służył jego hartowaniu. Sprawdź, co zmienić w diecie kilkulatka!

Zbiór dań na odporność dziecka dzień po dniu

Jadłospis na poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane z dodatkiem sezonowych owoców oraz mleka.
Drugie śniadanie: banan, kanapka z razowego pieczywa z szynką i plasterkiem pomidora lub twarożkiem ze szczypiorkiem.

Obiad: rosołek z lanymi kluseczkami i natką pietruszki, pstrąg pieczony w folii z dodatkiem masła i koperku, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki, kompot owocowy.
Podwieczorek: ciasteczka z mąki razowej.
Kolacja: naleśniki z owocami.

Jadłospis na wtorek

Śniadanie:

płatki owsiane na mleku z dodatkiem rodzynek i nasion słonecznika (niejadkowi możesz rodzynki starannie posiekać,
a pestki słonecznika zemleć).

Drugie śniadanie: serek biały z dodatkiem owoców.
Obiad: zupa pomidorowa z brązowym ryżem, kotleciki drobiowe (bez panierki), ziemniaki, surówka z marchewki, domowy kompot wiśniowy.
Podwieczorek: budyń waniliowy (najlepiej domowy) z sokiem malinowym.
Kolacja: twarożek z rzodkiewką i ogórkiem kwaszonym, pieczywo z masłem pietruszkowym (z natką) oraz plasterkami pomidora.

Jadłospis na środę

Śniadanie:

kaszka manna z dodatkiem dowolnych owoców.
Drugie śniadanie: domowy kisiel z owocami, biszkopty.

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, kulki mięsne, surówka z marchewki oraz pomarańczy, kasza jaglana, sok.
Podwieczorek: kawałek ciasta drożdżowego, koktajl owocowy.
Kolacja: ziemniaki pieczone nadziewane pastą z twarożku, wędzonej makreli oraz kiszonego ogórka.

Jadłospis na czwartek

Śniadanie:

twarożek z owocami i miodem, pół grahamki z masłem.
Drugie śniadanie: sałatka owocowa z orzechami oraz ziarnami słonecznika.
Obiad: zupa koperkowa, naleśniki z brokułami i szynką, sok owocowy (np. jabłkowy).
Podwieczorek: kluski leniwe z masłem, surówka z marchwi.
Kolacja: kanapki z pieczonym schabem, pomidorem i natką pietruszki.

Jadłospis na piątek

Śniadanie:

kasza manna na mleku z dodatkiem płatków śniadaniowych oraz owoców (sezonowych lub ze słoiczka).
Drugie śniadanie: pieczywo (najlepiej graham lub razowe) z masłem, jajko, czerwona papryka.
Obiad: zupa wiosenna z warzywami, pierogi z mięsem, buraki, ziemniaki zapiekane z koperkiem, kompot z gruszek.

Podwieczorek: domowy sernik, sok owocowy.
Kolacja: makaron z dodatkiem białego sera i śmietany osłodzony łyżeczką miodu.

Jadłospis na sobotę

Śniadanie:

twarożek z rzodkiewką, pół grahamki z masłem, sok z winogron.

Drugie śniadanie: placuszki z jabłkami.
Obiad: zupa brokułowa, duszona pierś z kurczaka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej i papryki, sok z marchewki.

Podwieczorek: ciastka owsiane, jogurt naturalny.
Kolacja: omlet z fasolką, inka na mleku.

Jadłospis na niedzielę

Śniadanie:

jajko na miękko, kromka razowego pieczywa z masłem, pomidorem i zieloną pietruszką, kakao.
Drugie śniadanie: koktajl mleczno-owocowy (np. z truskawkami).
Obiad: zupa owocowa, pieczeń rzymska, kasza gryczana, brokuły.
Podwieczorek: rogaliki z mąki graham nadziewane twarogiem, sok owocowy.
Kolacja: kawałek tarty z warzywami i żółtym serem.

Dowiedz się więcej o odporności dziecka:


na podstawie tekstu Aleksandry Radość/Przedszkolak

Redakcja poleca

REKLAMA