Co mamy wiedzą o wapniu i witaminie D w diecie najmłodszych dzieci?

Czy mamy, które najczęściej podejmują decyzje dotyczące menu dziecka, wiedzą, jak zapewnić mu odpowiednią ilość wapnia i witaminy D, tak ważnych dla małego organizmu? Aby odpowiedzieć na to pytanie, marka Bebiko Junior zleciła wykonanie ogólnopolskiego badania świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia. Przedstawiamy jego wyniki.
/ 29.05.2013 06:40

Czy mamy, które najczęściej podejmują decyzje dotyczące menu dziecka, wiedzą, jak zapewnić mu odpowiednią ilość wapnia i witaminy D, tak ważnych dla małego organizmu? Aby odpowiedzieć na to pytanie, marka Bebiko Junior zleciła wykonanie ogólnopolskiego badania świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia. Przedstawiamy jego wyniki.

Co mamy wiedzą o wapniu i witaminie D w diecie najmłodszych dzieci?

Zdrowe dziecko do 3. roku życia powinno przyjmować 18 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż osoba dorosła. Mamy w większości twierdzą, że posiadają wystarczającą wiedzę na temat zapotrzebowania dzieci na witaminę D i wapń, jednak wyniki badania wykonanego na zlecenie marki Bebiko Junior tego nie potwierdzają.

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi eksperci rekomendują, by w codziennym jadłospisie maluchów między 1. a 3. rokiem życia znalazły się trzy porcje produktów mlecznych dziennie, w tym dwie porcje mleka. Jednym z polecanych produktów jest mleko modyfikowane typu Junior (po 1. roku życia) wzbogacone właśnie w witaminę D i wapń. Tymczasem 56% respondentek podaje mleko lub produkty mleczne dzieciom w ilościach mniejszych niż zalecane trzy porcje w ciągu dnia.

Co mamy wiedzą o wapniu i witaminie D w diecie najmłodszych dzieci?

Prawie połowa respondentek nie słyszała o nowych zaleceniach żywieniowych, a prawie ¼ nie pamięta, czy miała z nimi kontakt. Nieliczne wiedziały, jakie jest dokładne dzienne zapotrzebowanie dzieci na wapń i witaminę D. Ponadto wiedza mam w zakresie źródeł badanych składników nie jest kompletna – np. jako źródło witaminy D częściej wskazują mleko z piersi niż ser żółty, a w przypadku wapnia częściej ser biały niż żółty , podczas gdy w rzeczywistości to właśnie ser żółty jest bogatszy w oba te składniki.

Co mamy wiedzą o wapniu i witaminie D w diecie najmłodszych dzieci?

„Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA w 2011 roku wynika, że dieta aż 80% dzieci między 1. a 3. rokiem życia zawiera za mało witaminy D i wapnia. To poważny problem, ponieważ układ kostny maluchów rozwija się w tym okresie bardzo intensywnie, a wszelkie niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń w dalszym rozwoju. Dlatego zdecydowaliśmy się przeprowadzić badanie i sprawdzić, czy i jak powinniśmy uzupełniać wiedzę rodziców na ten temat” – powiedziała Dorota Jóźwiak-Jakubowska, młodszy kierownik ds. zarządzania marką Bebiko.

Większość mam, które wzięły udział w badaniu, potrafiła wskazać główne skutki niedoboru witaminy D i wapnia w organizmie – krzywicę, kruchość kości i próchnicę . Znacznie mniej mam wskazywało natomiast na inne istotne efekty braku tych składników, takie jak bóle stawów i mięśni, a prawie 1/3 nie potrafiła w sposób spontaniczny wymienić żadnego skutku ich niedoboru w organizmie dziecka. Co ciekawe, mimo zaleceń ekspertów suplementy, które uzupełniają witaminę D w diecie małych dzieci, nie są w badanej grupie powszechnie stosowane – tylko 37% respondentek podawało dzieciom regularnie preparaty uzupełniające tę witaminę.

Co mamy wiedzą o wapniu i witaminie D w diecie najmłodszych dzieci?

Większość respondentek (59%) przyznała, że dieta ich dzieci jest zbyt mało zróżnicowana, co wydają się potwierdzać ich odpowiedzi na inne pytania badania. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, ryba powinna pojawiać się na talerzu dziecka 1-2 razy w tygodniu. Z badania świadomości mam wynika, że jedynie 55% mam podało swoim dzieciom ryby w ciągu tygodnia poprzedzającego ankietę, w większości były to ryby zawierające relatywnie mniej witaminy D, zaś te najbogatsze w ten składnik były podawane dzieciom przez zdecydowanie mniejszy odsetek badanych mam.
Zdecydowana większość mam szuka informacji na temat żywienia najmłodszych. Najpopularniejszym źródłem wiedzy na temat diety dzieci są pediatrzy, którzy jednocześnie są postrzegani przez mamy jako bardzo wiarygodne źródło informacji. Inne popularne źródła – strony internetowe i czasopisma dla rodziców – nie są już wysoko oceniane przez respondentki pod względem ich wiarygodności.

„Badanie świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci od 1. do 3. roku życia” zostało przeprowadzone w kwietniu 2013 roku na zlecenie marki Bebiko Junior przez IIBR na reprezentatywnej próbie N=1207 matek dzieci od 1. do 3. roku życia.

Redakcja poleca

REKLAMA