Reklama

Zupa chrzanowa to doskonały sposób na pyszną zupę, gdy znudzi ci się już barszcz biały lub tradycyjny żurek na zakwasie. Gotuje się ją zaledwie pół godziny, a smakuje naprawdę wybornie. Z pewnością zasmakuje każdemu z twoich gości.

Reklama

Możesz ją ugotować nawet tego samego dnia - z wyjątkiem krojenia i obierania warzyw, a następnie miksowania zupa chrzanowa tak naprawdę robi się sama. Podaj ją z jajkiem lub kiełbasą lub smażoną cebulką i natką pietruszki. W obu wersjach doskonale będzie pasować do wielkanocnego menu. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 l bulionu,
  • słoiczek chrzanu,
  • 3 kiełbaski śląskie,
  • szklanka gęstej śmietany,
  • 3 jajka.
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  4. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim kiełbasę razem z cebulą, a po chwili dodaj czosnek i startą marchew. Smaż razem, a następnie wyjmij kiełbasę i odłóż ją na później.
  5. Zalej warzywa bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj przez około 30 minut. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i zblenduj na gładko. Dodaj chrzan, śmietanę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Zupę chwanową podawaj z kiełbasą, ugotowanymi jajkami oraz domowym chlebem na zakwasie. Smacznego!
Reklama

Przeczytaj więcej przepisów na dania wielkanocne:

Reklama
Reklama
Reklama