Zupa chrzanowa to doskonała alternatywa dla żurku lub białego barszczu
Zupa chrzanowa ma bardzo intensywny smak i jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.

Opublikowano: 27.02.2020, 09:19
Reklama
Zupa chrzanowa to doskonały sposób na pyszną zupę, gdy znudzi ci się już barszcz biały lub tradycyjny żurek na zakwasie. Gotuje się ją zaledwie pół godziny, a smakuje naprawdę wybornie. Z pewnością zasmakuje każdemu z twoich gości.
Reklama
Możesz ją ugotować nawet tego samego dnia - z wyjątkiem krojenia i obierania warzyw, a następnie miksowania zupa chrzanowa tak naprawdę robi się sama. Podaj ją z jajkiem lub kiełbasą lub smażoną cebulką i natką pietruszki. W obu wersjach doskonale będzie pasować do wielkanocnego menu. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 l bulionu,
- słoiczek chrzanu,
- 3 kiełbaski śląskie,
- szklanka gęstej śmietany,
- 3 jajka.
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim kiełbasę razem z cebulą, a po chwili dodaj czosnek i startą marchew. Smaż razem, a następnie wyjmij kiełbasę i odłóż ją na później.
- Zalej warzywa bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj przez około 30 minut. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i zblenduj na gładko. Dodaj chrzan, śmietanę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupę chwanową podawaj z kiełbasą, ugotowanymi jajkami oraz domowym chlebem na zakwasie. Smacznego!
Reklama
Przeczytaj więcej przepisów na dania wielkanocne:
Reklama
Reklama
Reklama