Zupa cebulowa z serowymi grzankami

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- 3 duże cebule
- 2 pomidory
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 4 łyżki masła
- łyżka mąki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Grzanki:
- 4 kromki wiejskiego chleba
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Pomidory krótko sparz, obierz ze skórki, wytnij nasady ogonków, pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej masło, włóż cebulę i smaż, mieszając, 5 minut. Oprósz mąką, chwilę smaż i wlej bulion. Dodaj rozgnieciony czosnek, pomidory, koncentrat, tymianek, szczyptę pieprzu. Gotuj pod przykryciem, aż cebula zmięknie, a pomidory się rozpadną. W razie potrzeby dopraw jeszcze szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
3. Chleb posyp tartym serem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz pod górną grzałką piekarnika, aż ser się rozpuści. Podawaj do zupy.