Reklama
Ilość kalorii: 240
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 45 dag świeżych liści szpinaku
  • średni ziemniak
  • duży por
  • duża cebula czosnkowa
  • 4 szklanki delikatnego bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Reklama

Dodatkowo:

  • posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
Reklama
  1. Szpinak opłucz na sicie. Ziemniak obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Na maśle podsmaż wszystkie warzywa oprócz szpinaku. Zalej bulionem, przykryj i gotuj 20 min. Następnie dodaj szpinak, tymianek i gotuj kolejne 5 minut.
  2. Zupę zestaw z ognia i zmiksuj. Dodaj kremówkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę przelej do miseczek i podawaj z posiekanymi i lekko uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Reklama
Reklama
Reklama