Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 pęczki botwiny
- mała włoszczyzna
- 1 kostka rosołowa
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- pół ogórka sałatkowego
- 1 cytryna
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
- Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Zalej 1 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj kostkę rosołową, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
- Młode buraczki dokładnie oczyść, opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do wywaru, całość gotuj ok. 5 minut, aż botwina będzie miękka.
- Zupę zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj i gotuj jeszcze 2–3 minuty na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Ogórek umyj, obierz, pokrój na słupki, a potem na plasterki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Pokrojony ogórek i koperek dodaj do zupy, wymieszaj.
- Zupę z botwinki możesz podawać z cząstkami jajka.