Zupa na botwince ze świeżym ogórkiem i koperkiem - przepis

Zupa na botwince ze świeżym ogórkiem i koperkiem jako wiosenne rozwiązanie stanie się Twoim ulibionym daniem!
/ 16.05.2012 07:17
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 pęczki botwiny
  • mała włoszczyzna
  • 1 kostka rosołowa
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pół ogórka sałatkowego
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Przygotowanie:
  1. Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Zalej 1 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj kostkę rosołową, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Młode buraczki dokładnie oczyść, opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do wywaru, całość gotuj ok. 5 minut, aż botwina będzie miękka.
  3. Zupę zabiel śmietaną rozmieszaną z mąką, zagotuj i gotuj jeszcze 2–3 minuty na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  4. Ogórek umyj, obierz, pokrój na słupki, a potem na plasterki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Pokrojony ogórek i koperek dodaj do zupy, wymieszaj.
  5. Zupę z botwinki możesz podawać z cząstkami jajka.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA