Zupa grzybowa zabielana

Zupę możesz ugotować też z mrożonych grzybów
/ 14.12.2009 11:52

Przygotowanie i gotowanie ok. 2 godz. * 1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 10 dag suszonych grzybów
- duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- liść laurowy
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- pół szklanki śmietany
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Grzyby opłucz, namocz, kiedy zmiękną, uzupełnij wodę do 1/2 litra.

2. Ugotuj grzyby, odcedź, pokrój, wywar odstaw.

3. Opłukaną włoszczyznę oczyść, zalej 1 l wody, dodaj cebulę i przyprawy, gotuj 20 minut, odcedź.

4. Połącz oba wywary, dodaj grzyby, zagotuj, przypraw do smaku.

5. Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami wody, dodaj śmietanę, wlej do zupy, zagotuj.

6. Podawaj z łazankami lub grzankami.

Potrawy świąteczne - forum >>