Przygotowanie i gotowanie ok. 2 godz. * 1 porcja – ok. 180 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 10 dag suszonych grzybów
- duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- liść laurowy
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- pół szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Grzyby opłucz, namocz, kiedy zmiękną, uzupełnij wodę do 1/2 litra.
2. Ugotuj grzyby, odcedź, pokrój, wywar odstaw.
3. Opłukaną włoszczyznę oczyść, zalej 1 l wody, dodaj cebulę i przyprawy, gotuj 20 minut, odcedź.
4. Połącz oba wywary, dodaj grzyby, zagotuj, przypraw do smaku.
5. Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami wody, dodaj śmietanę, wlej do zupy, zagotuj.
6. Podawaj z łazankami lub grzankami.
Potrawy świąteczne - forum >>
Zupa grzybowa zabielana
Zupę możesz ugotować też z mrożonych grzybów