Zimowa zupa Minestrone - przepis

Zimowa zupa Minestrone fot. serwis prasowy
Zupę podawaj w miseczkach, posypaną startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem
/ 02.02.2012 06:17
Zimowa zupa Minestrone fot. serwis prasowy
Składniki:
- oliwa
- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
- 2 pokrojone w krążki marchewki
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
- drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 nieduży por
- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
- pół młodej cukinii
- puszka fasolki czerwonej lub białej
- niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Muszelka
- natka pietruszki
- bazylia, tymianek
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- starty parmezan

Sposób wykonania:
1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.

2. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.

3. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

Kulinarne inspiracje - forum >>
Tagi: włosy, zupa

Redakcja poleca

REKLAMA