Przygotowanie: 40 min
Składniki na 6 porcji:
- 10 dag suchej fasoli perłowej
- 4 łyżki drobnego makaronu
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 4 pomidory
- 10 dag wędzonej surowej szynki
- 4 łyżki oliwy
- 3–4 ząbki czosnku
- po 2–3 gałązki tymianku, bazylii i oregano
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Fasolę umyj, zalej zimną wodą, odstaw do namoczenia na noc. Następnie zalej 1 litrem świeżej wody i gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny, aż fasola będzie zupełnie miękka. Odcedź, wywar zachowaj.
2. Włoszczyznę oczyść i drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cukinię, paprykę i szynkę pokój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Włóż cebulę, czosnek, szynkę i podsmaż, mieszając, przez 3–4 minuty. Dodaj pozostałe warzywa, zioła, sól i pieprz do smaku. Wlej wywar z gotowania fasoli. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut.
4. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i zmiksowane pomidory oraz ugotowaną fasolę. Wymieszaj. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej trochę wrzątku. Gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut. Wsyp drobny makaron, zamieszaj i gotuj, aż makaron będzie al dente. Udekoruj na talerzu gałązkami ziół.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>
Zupa jarzynowa z fasolą - przepis
Urozmaicisz smak zupy, dodając obok szynki pokrojony w kostkę wędzony chudy boczek