Zakwas:
- 4 duże buraki
- kromka razowego chleba
- przegotowana letnia woda.
- Wywar:
- 4 duże buraki
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 5 dag suszonych prawdziwków
- czarny ziarnisty pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól, cukier, sok z cytryny
Co najmniej tydzień przed wigilią trzeba zrobić zakwas. Buraki umyć, obrać, pociąć na plasterki. Włożyć do glinianego garnka lub słoja. Dolać tyle letniej wody, by przykryła buraki. Włożyć kromkę razowego chleba. Przykryć gazą, odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zdjąć z powierzchi kożuch i zlać zakwas do butelek (zakorkowane szczelnie można przechowywać w chłodnym miejscu kilka miesięcy). Grzyby namoczyć na noc, ugotować w małej ilości wody. Włoszczyznę i buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Zalać litrem wrzątku. Dodać przyprawy, lekko posolić. Gotować do miękkości. Wywar połączyć z przecedzonym wywarem z grzybów. Dodać szklankę zakwasu. Podgrzać razem, ale nie gotować! Przyprawić odrobiną cukru lub sokiem z cytryny. Podawać z uszkami.
Ekspresowy barszcz przyprawiony czosnkiem
- Litr gotowego barszczu
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- sok z cytryny
Barszcz wlać do garnka. Dodać pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, majeranek roztarty w dłoniach. Zagotować (nie przykrywając), doprawić do smaku sokiem z cytryny. Podawać w bulionówkach.
Uszka
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2/3 szklanki wody.
Farsz:
- 5 dag suszonych prawdziwków (ew. podgrzybków)
- 2 łyżki masła
- nieduża cebula
- łyżka tartej bułki
- jajko
- sól i pieprz
Grzyby namoczyć na noc. Ugotować pod przykryciem do miękkości. Osączyć. Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać szczyptę soli oraz, szybko mieszając, tyle mąki, by powstało miękkie ciasto. Wyłożyć je na wysypaną mąką stolnicę i, podsypując mąką, zagnieść ciasto nasadą dłoni. Ma być miękkie, ale nie lepić się do ręki. Przykryć miską i zostawić na pół godziny. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na złoto na łyżce masła. Grzyby drobno posiekać razem z zezłoconą cebulą i podsmażyć na łyżce masła. Następnie dodać tartą bułkę i dokładnie wymieszać. Dodać jajko, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko na wysypanej mąką stolnicy. Pociąć na kwadraty 3 x 3 cm (im mniejsze, tym bardziej eleganckie uszka). Na kwadraty nakładać po niewielkiej kupce farszu, składać w trójkąty i sklejać brzegi, a następnie przeciwległe rogi trójkątów. Uszka wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.