Węgierska zupa rybna

Tę budapeszteńską zupę często gotuje się bez dodatku ziemniaków. Grzyby świeże można zaś zastąpić suszonymi. Wcześniej trzeba je opłukać i namoczyć.
/ 27.08.2010 09:26

Przygotowanie i gotowanie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 350 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 60 dag ryb słodkowodnych (np. karpia, leszcza)
- 2 łyżki octu winnego
- listek laurowy
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- słodka mielona papryka
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2–3 świeże grzyby
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany
- koperek lub natka pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Rybę spraw, opłucz, odetnij głowę, odfiletuj, pokrój na kawałki.

2. Kawałki ryby wraz z głową zalej wodą, dodaj listek laurowy, pieprz, sól i ocet, gotuj, aż będzie miękka. Rybę wyjmij na talerz.

3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Cukier zrumień na smalcu, dodaj cebulę i mąkę, przesmaż. Rozprowadź częścią wywaru, dodaj łyżkę papryki, dolej do zupy.

4. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę.

5. Marchewkę, pietruszkę, seler i grzyby oczyść, pokrój na kawałki, przesmaż na maśle. Dodaj do zupy razem z pokrojonymi ziemniakami, gotuj ok. 20 min.

6. Włóż kawałki ryby, zagotuj. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną, dopraw. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA