Przygotowanie 20 min
Gotowanie ok. 10 min
Porcja ok. 250 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 1 litr mleka
- 6 żółtek
- 4 białka
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- miąższ z połowy laski wanilii
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
- 5 łyżek cukru
Sposób wykonania:
1. Białka ubij z połową cukru i cukrem waniliowym. Mleko zagotuj na małym ogniu. Łyżką nabieraj masę z białek i kładź na lekko gotujące się mleko, po 3 min delikatnie przełóż na drugą stronę i gotuj kolejne 2 min. Pianki wyjmij na półmisek.
2. Do mleka dodaj miąższ z wanilii. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Cały czas ubijając, wlej gorące mleko. Masę przelej do rondla z grubym dnem i gotuj, mieszając, aż zupa lekko zgęstnieje. Pozostały cukier rozpuść na patelni, dodaj łyżeczkę wody i chwilę podgrzewaj do uzyskania karmelu. Zupę rozlej na talerze, obłóż piankami i polej karmelem. Posyp cynamonem oraz obłóż owocami.