Rosół - przepis Magdy Gessler
Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!

Opublikowano: 16.04.2014, 08:00
Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- pół tuszki z kaczki (ważne, żeby był korpus, nóżka, szyjka, skrzydło, żołądek, serce i tłuszcz)
- 2 l wody
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 duże gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 5 goździków
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 łyżek domowej żurawiny
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na rosół!
- Warzywa obierz i umyj, cebule opal nad ogniem.
- Mięso opłucz.
- Mięso i warzywa zalej wodą.
- Dodaj lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
- Wyjmij mięso i warzywa, przecedź bulion.
- Czysty rosół z kaczki podawaj z łyżką żurawiny i natką pietruszki.
- Z ugotowanego mięsa i warzyw możesz przyrządzić farsz do pierogów lub pokroić je i podać z rosołem.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)
Reklama
Sprawdź inne przepisy na zupy:
Dietetyczna zupa z kapusty - przepis
Zupa kartoflanka - przepis
Zupa-krem z pora - przepis
Reklama
Reklama
Reklama