Pożywna zupa gulaszowa

Dla wzmocnienia smaku, do zupy warto wlać kieliszek czerwonego wina. Nie obawiaj się, w trakcie gotowania procenty wyparują!
/ 06.10.2010 13:12

Przygotowanie: 50 min
Porcja: 235 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 30 dag filetów z kurczaka
- 2 strąki papryki (czerwony i zielony)
- 2 mięsiste pomidory 
- 30 dag pieczarek
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,2 l bulionu
- łyżeczka kminku
- słodka i ostra mielona papryka
- olej
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso pokrój w kosteczkę, posiekaj cebulę, paprykę potnij w paski, a ziemniaki w dużą kostkę. Oczyść pieczarki, pokrój na ćwiartki. Na ósemki natomiast potnij pomidory.

2. W rondlu podsmaż na oleju cebulę z mięsem i pieczarkami. Dodaj paprykę oraz ziemniaki i dalej smaż 5 minut.

3. Następnie dodaj roztarty czosnek i koncentrat pomidorowy, składniki oprósz dwoma rodzajami papryki i kminkiem, zalej gorącym bulionem, dodaj pomidory. Całość zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu duś około 30 minut. 

4. Na 2–3 minuty przed końcem gotowania do zupy wlej śmietanę (choć nie jest to konieczne), dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem. Opcjonalnie do zupy możesz dodać szklankę grubego makaronu lub fasolę z puszki, a nawet kukurydzę. Na koniec dobrze jest obficie posypać jeszcze zupę natką.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Tagi: zupa

Redakcja poleca

REKLAMA