Składniki
- kasza jęczmienna - 0.6 szklanki
- żeberka wieprzowe - 300 gramów
- marchew - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
- seler - 0.5 sztuki
- ziemniaki - 200 gramów
- liść laurowy - 2 sztuki
- ziele angielskie - 3 sztuki
- kminek - 1 szczypta
Sposób przygotowania
Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli aż lekko zmięknie.
W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
Ziemniaki pokrój w kostkę a włoszczyznę zetrzyj na tace. Po ok. 30 minutach gotowania mięsa dodaj do niego ziemniaki i włoszczyznę.
Teraz dodaj do zupy kaszę wraz z płynem w którym się gotowała.
Do całości dodaj drugą kostkę, oraz jeśli uznasz to za konieczne uzupełnij płyn wodą. Gotuj zupę jeszcze ok. 20 minut. Ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękka. Gotową zupę podawaj z mięsem.
Przepis krupnik staropolski z mięsem pochodzi z serwisu przepisy.pl