Kartoflanka z wędzonym boczkiem, czosnkiem i imbirem

Dodaje energii i rozgrzewa!
Robert Grotkowski / 06.03.2015 01:36
DRUKUJ PRZEPIS
Kartoflanka z wędzonym boczkiem, czosnkiem i imbirem fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 warzywne kostki bulionowe
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperku, natki pietruszki)
  • imbir
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zaspokoi apetyt czteroosobowej rodziny.

  1. Włoszczyznę umyć, oczyścić, obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki również obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
  3. Warzywa włożyć do garnka, zalać 1,5 l wrzącej wody.
  4. Dodać pokruszone kostki bulionowe, liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Gotować na wolnym ogniu 30 minut.
  6. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
  7. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać do skwarek i smażyć 3 minuty.
  8. Oprószyć mąką i zasmażyć na rumiano.
  9. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru z zupy.
  10. Zasmażkę wlać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.
  11. Zupę gotować jeszcze 5−6 minut.
  12. Doprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem.
  13. Posypać zieleniną. Podawać z wiejskim chlebem.

Inne pomysły na zupę ziemniaczaną:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA