Składniki:
- 40 dag ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 2 warzywne kostki bulionowe
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperku, natki pietruszki)
- imbir
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zaspokoi apetyt czteroosobowej rodziny.
- Włoszczyznę umyć, oczyścić, obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.
- Ziemniaki również obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
- Warzywa włożyć do garnka, zalać 1,5 l wrzącej wody.
- Dodać pokruszone kostki bulionowe, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować na wolnym ogniu 30 minut.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać do skwarek i smażyć 3 minuty.
- Oprószyć mąką i zasmażyć na rumiano.
- Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru z zupy.
- Zasmażkę wlać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.
- Zupę gotować jeszcze 5−6 minut.
- Doprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem.
- Posypać zieleniną. Podawać z wiejskim chlebem.