Zupa ogórkowa w Thermomiksie – szybko, łatwo i przyjemnie

W tym niezrównanym przygotujesz wszystko, także wyborną zupę ogórkową.
Robert Grotkowski / 2 miesiące temu
zupa ogórkowa fot. Adobe Stock

Thermomix jest urządzeniem niezwykle wszechstronnym – nie tylko rozdrabnia, mieli i miksuje, ale także piecze, gotuje, robi lody i potrafi dużo, dużo więcej. Ponadto cieszy się niezmiennie opinią trwałego i długowiecznego.

 

Stąd też nie dziwne jest, że Thermomix zdobywa coraz więcej zwolenników – często zajmuje on jedną z pierwszych pozycji na liście prezentów dla młodożeńców. Ważną zaletą tego robota kuchennego jest fakt, że praktycznie nie sposób jest zepsuć przygotowywane w nim danie, a zarazem potrawy są powtarzalne. Smakują zawsze tak samo dobrze.

Thermomix jest idealny dla początkujących kucharzy – podpowiada krok po kroku, co trzeba robić, waży składniki, mierzy czas... Słowem ideał.

No prawie.

 

Bo choć urządzenia Thermomix mają wbudowaną bazę przepisów (wybrany wyświetla się na ekranie ze szczegółowymi wskazówkami), to jednak nie wszystkie receptury się w nim znajdują.

Tak też jest z zupą ogórkową, którą oczywiście z pieśnią na ustach można w Thermomiksie przygotować. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu. Więcej pomysłów na zupę ogórkową znajdziecie tutaj.

 

Zupa ogórkowa w Thermomiksie

 

Składniki na 4 porcje:

  • mały seler
  • marchew
  • pokrojony na kawałki por
  • 3 pokrojone ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • litr wody
  • 2 kostki bulionowe warzywne
  • 2–3 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

  1. Pokrojonego na kawałki selera, marchew, pora, ziemniaki i ogórki rozdrabniaj przy pokrętle ustawionym na zamknięty pojemnik około 3 sekund na 5. biegu.

  2. Kawałki warzyw zsuń na dół pojemnika szpatułką.

  3. Następnie wlej litr wody, a także pokruszone kostki bulionowe.

  4. Gotuj 28 minut w temperaturze 100°C na 1. biegu.

  5. W małej misce wymieszaj mąkę z małą ilością wody.

  6. Pod koniec gotowania wlej mąkę z wodą przez otwór w pokrywce do zupy.

  7. Ustaw pokrętło na zamknięty pojemnik i odstaw zupę na minutę przy skręconej temperaturze i włączonym 2. biegu.

  8. Przez otwór w pokrywce wlej śmietanę.

  9. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Czytaj też:

Thermomix – robot kuchenny Thermomix a robot kuchenny z Lidla – porównanie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)