Reklama
Składniki:

- średnia cebula
- 3–4 ząbki czosnku
- po 2 pęczki natki i koperku
- po pęczku kolendry i oregano
- 1 l bulionu drobiowego
- 6 łyżek masła
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3–4 jajka
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oba warzywa podduś w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlej połowę bulionu, zagotuj.

2. Zioła oczyść, opłucz, listki poodrywaj od gałązek, posiekaj. Dodaj do zupy. Gotuj 3 minuty. Zmiksuj na gładki krem.

3. Pozostały bulion wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlej do gotującej się zupy. Mieszając, zagotuj. Dopraw sporą ilością mielonego pieprzu i ew. szczyptą soli.

Reklama

4. Jajka ugotuj na twardo. Przestudź, obierz, posiekaj. Zupę rozlej do talerzy, posyp posiekanymi jajkami. Ewentualnie możesz zrobić na niej kleksy z gęstej kwaśnej śmietany lub dodać ugotowane ziemniaki pokrojne w kosteczkę.

Reklama
Reklama
Reklama