Tabela czasu grillowania wołowiny i cielęciny

Wszystkie czasy grillowania są obliczone tak, aby mięso było różowe, nie wypieczone. W połowie grillowania należy raz odwrócić mięso. Aby uzyskać mniej lub bardziej wypieczone porcje należy odpowiednio skrócić lub wydłużyć o kilka minut czas pieczenia.

Polecamy także: owoce z grilla

Poniżej tabela czasu grillowania sporządzona na podstawie książki M. Drennana „Przyjęcia Barbecue przy grillu”

Wołowina i cielęcina

Waga/wielkość

Czas grillowania

Temp. mięsa

Stek z krzyżowej

grub. 2,5 cm

10-12 minut

71 °C

Stek z polędwicy

grub. 4 cm

14-16 minut

71 °C

Stek T-bone i  stek z ogonówki

grub. 5 cm

15-20 minut

71 °C

Rostbef, antrykot

450-900 g

12-15 minut

71 °C

Mostek

ok. 2,5 kg

2 ½  - 3 godziny

71 °C

Pieczeń z krzyżowej (bez kości)

1,8-2,8 kg

2-2 ½   godziny

71 °C

Steki cielęce

grub. 2 cm

10-12 minut

71 °C

grub. 2,5 cm

14 minut

71 °C

grub. 3,5 cm

16-18 minut

71 °C

Redakcja poleca

REKLAMA