Wszystkie czasy grillowania są obliczone tak, aby mięso było różowe, nie wypieczone. W połowie grillowania należy raz odwrócić mięso. Aby uzyskać mniej lub bardziej wypieczone porcje należy odpowiednio skrócić lub wydłużyć o kilka minut czas pieczenia.
Polecamy także: owoce z grilla
Poniżej tabela czasu grillowania sporządzona na podstawie książki M. Drennana „Przyjęcia Barbecue przy grillu”
Wołowina i cielęcina |
Waga/wielkość |
Czas grillowania |
Temp. mięsa |
Stek z krzyżowej |
grub. 2,5 cm |
10-12 minut |
71 °C |
Stek z polędwicy |
grub. 4 cm |
14-16 minut |
71 °C |
Stek T-bone i stek z ogonówki |
grub. 5 cm |
15-20 minut |
71 °C |
Rostbef, antrykot |
450-900 g |
12-15 minut |
71 °C |
Mostek |
ok. 2,5 kg |
2 ½ - 3 godziny |
71 °C |
Pieczeń z krzyżowej (bez kości) |
1,8-2,8 kg |
2-2 ½ godziny |
71 °C |
Steki cielęce |
grub. 2 cm |
10-12 minut |
71 °C |
grub. 2,5 cm |
14 minut |
71 °C |
|
grub. 3,5 cm |
16-18 minut |
71 °C |