Sałatka ze smażonym kurczakiem

Przed smażeniem filet warto zamarynować w sosie sojowym. Sałatka będzie miała ciekawszy smak.
/ 21.05.2010 10:07

Przygotowanie: 35 min 
Porcja: 290 kcal

Składniki na 4 porcje:
- filet z kurczaka
- mała czerwona cykoria (radicchio)
- pół główki sałaty lodowej
- ogórek sałatkowy
- strąk żółtej papryki
- 3 małe pomidory
- biały ocet balsamiczny
- 3 ząbki czosnku
- cukier
- mielona papryka
- olej
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paski, oprósz solą i papryką. Paseczki mięsa usmaż na rumiano na oleju (około 8 minut). Lekko przestudź.

2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Utrzyj z 2 łyżkami octu balsamicznego, szczyptą cukru, soli i pieprzu. Wymieszaj z 3–4 łyżkami oleju. Sos odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

3. W tym czasie paprykę oczyść, pokrój w paseczki. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, tak samo potnij ogórek. Oczyść cykorię, porwij na pojedyncze liście, poodcinaj gorzkie końcówki. Sałatę lodową pokrój w grubą kostkę.

4. Sałatę wymieszaj z cykorią (kilka listków odłóż do dekoracji), pomidorami, papryką i ogórkiem. Skrop sosem. Obłóż paseczkami mięsa. Udekoruj.

5. Do sałatki dla smaku możesz dodać sporą łyżkę posiekanej natki pietruszki i kilka suszonych pomidorów marynowanych w oleju (przed dodaniem pokrój je w paseczki). Sałatkę możesz też wzbogacić oliwkami (czarnymi i zielonymi) oraz kaparami. Tuż przed podaniem możesz posypać sałatkę 2 łyżkami nasion słonecznika uprażonych (dzięki prażeniu są bardziej aromatyczne – ciepło wyzwala olejki eteryczne) na patelni bez tłuszczu.


Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)