Składniki:
- sałata radicchio
- 2 kolby cykorii
- 15 dag sera żółtego
- jabłko
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść orzechów włoskich
Sos:
- kilka łyżek oleju z pestek winogron
- kilka łyżeczek białego octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Cykorię i sałatę radicchio opłucz, delikatnie osusz. Kilka listków odłóż do dekoracji. Resztę pokrój lub porwij na kawałki. Ser żółty pokrój w cienkie słupki. Jabłko obierz, wykrój gniazdo nasienne, pokrój w cienkie słupki. Orzechy włoskie posiekaj.
- Składniki sałatki włóż do salaterki razem z natką. Przygotuj sos: wymieszaj olej z pestek winogron z białym octem winnym, dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Sosem skrop sałatkę, udekoruj odłożonymi listkami i podawaj. Składniki sałatki możesz też rozłożyć do 6 miseczek i podać jako osobne porcje.