Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 pieczonych filetów z piersi kurczaka (pojedynczych)
- 40 dag truskawek
- 2 awokado
- 20 dag fety
- 1 opakowanie roszponki
- 1 ostra papryczka chili
- 2–3 łyżki czerwonego octu balsamicznego
- 4–6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Większe pokrój na połówki, mniejsze na ćwiartki. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki. Obierz. Miąższ pokrój na kawałki. Fetę pokrój w kostkę.
- Rozetki roszponki opłucz, osusz, oczyść z uszkodzonych listków, oderwij korzonki. Chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
- Na półmisku porozkładaj roszponkę. Truskawki wymieszaj z fetą i cząstkami awokado. Wyłóż na roszponkę.
- Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, skrop sałatkę. Posyp posiekaną chili, rozmarynem, skórką otartą z limonki i pieprzem.
- Na wierzchu ułóż kawałki pieczonej piersi kurczaka i również skrop je sosem.