Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 1-2 papryki czerwone
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 5-6 ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- sól
- majonez
- kutchup
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki. Następnie posolić je i dodać przyprawę do gyrosa. Odstawić na godzinę. Po upływie godziny usmażyć na patelni. Kiedy uznażony kurczak ostygnie, wrzucić na dno naczynia, w którym podamy sałatkę.
- Kapustę umyć, posiekać.
- Paprykę oraz ogórki konsrwowe umyć i pokroić w kosteczkę.
- W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, należy ułożyć wartstwowo poszczególne składniki. Najlepiej robić to w kolejności (od dołu): kurczak, kapusta pekińska, majonez (rozsmarować), ketchup, papryka, ogórki konserwowe, kukurydza, kapusta pekińska, majonez, Ketchup, kapusta pekińska.
- Wierzchnią warstwę kapusty pekińskiej lekko ugnieść. Całą sałatkę wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- Do sałatki można dodać również pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.