Sałatka z grzankami

Grzanki warto zrumienić na maśle ziołowym, będą bardziej aromatyczne
/ 29.12.2010 07:34

Przygotowanie: 25 min 
Porcja: 230 kcal

Składniki na 8 porcji:
- główka kruchej sałaty
- ogórek sałatkowy
- 5–6 pieczarek
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka bazylii
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 4 kromki białego chleba
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Sałatę podziel na pojedyncze listki, opłucz, osusz, porwij na kawałki. Ogórek (zamiast niego możesz wykorzystać małą cukinię) pokrój w cienkie plastry, a pomidorki na połówki lub ćwiartki. Oczyść pieczarki i pokrój w cieniutkie plasterki (najlepiej nożem szczelinowym).

2. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w dużej salaterce. Posyp oliwkami osączonymi z zalewy oraz połową listków bazylii oderwanych z gałązek.

3. Przygotuj grzanki: z kromek chleba odetnij skórkę, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Na tym tłuszczu, stale mieszając, ładnie przyrumień kostki chleba. Przestudź.

4. Przygotuj sos winegret: posiekaj resztę bazylii. Ocet wymieszaj z solą i pieprzem do smaku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną bazylię, a następnie wymieszaj z oliwą.

5. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj. Posyp przestudzonymi grzankami oraz resztą listków bazylii.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA