Przygotowanie: 15 min
Składniki na 4 porcje:
- 20 dag makaronu rurki
- 20 dag szynki
- 50 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag zielonych oliwek bez pestek
- kilka liści sałaty (lodowej, kędzierzawej)
- pół pęczka bazylii
- 2–3 łyżki pestek słonecznika
- 2–3 łyżki startego parmezanu
Na sos:
- 5–6 łyżek pikantnego keczupu
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka pasty paprykowej
- 3–4 łyżki sosu sojowego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 połówki suszonych pomidorów z oleju
- 5–6 łyżek zalewy z suszonych pomidorów
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj al dente, odcedź i osącz na sitku. Wymieszaj keczup z pastą paprykową, zalewą z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane suszone pomidory. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron wymieszaj z sosem, ostudź.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, osączone oliwki oraz porozrywane na kawałki liście sałaty i oderwane z gałązek listki bazylii. Posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i startym parmezanem. Wymieszaj i od razu podawaj.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
Pikantna sałatka z rurkami
Sałatkę możesz urozmaicić, dodając 2–3 łyżki namoczonych w rumie rodzynek