Podróże kulinarne po świecie
napisał/a:
sophie_s
2009-07-03 13:06
Jakie ciekawe przepisy na pyszne, nie znane u nas, przywiozłyście z podróży?
napisał/a:
jaga12Xj1
2009-07-04 10:24
jeszcze nie próbowałam żadnych nowych potraf nie miałam okazji
napisał/a:
karolina555
2010-07-29 13:27
witam,
pod koniec wakacji jadę do Lwowa.
co uważacie na temat kuchni lwowskiej??
pod koniec wakacji jadę do Lwowa.
co uważacie na temat kuchni lwowskiej??
napisał/a:
Jolcia05
2011-05-05 11:44
Ja niedawno widziałam na https://www.facebook.com/AllInclusiveComPl#!/AllInclusiveComPl ciekawą potrawę, która nazywa się Brik i pochodzi z Tunezji. Z tego co się dowiedziałam jest naleśnik faszerowany jajkiem, pietruszką,tuńczykiem i smażony w głębokim oleju.
napisał/a:
justy123
2011-11-23 07:57
kuchnia chińska, moja miłość.
najpopularniejszym przepisem jest kurczak w sosie słodko kwaśnym (tu za pomocą przepisów winiary)
składniki
średniej wielkości pierś z kurczaka
1 jajko
trochę mąki(tyle ile potrzebne będzie do obtoczenia mięsa)
1 marchew
puszka ananasa
1 cebula
1 papryka
przyprawa chińska 5 smaków Knora
sos chiński słodko kwaśny(może być knora,ale lepiej gdyby był bez dodatków-szukajcie na stoiskach z chińską żywnością)
sól,pieprz
olej
ryż
pierś z kurczaka myjemy,czyścimy i kroimy w kostke(wielkość zależy od was),przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy przyprawa chińską,zostawiamy na 30 min aż przejdzie przyprawami.
jajko roztrzepujemy,przygotowujemy mąke,
rozgrzewamy na patelni olej(wlewamy go tyle,aby kurczak smażył sie w głebokim oleju),każdy kawałek kurczaka osobno obtaczamy w mące potem w jajku i wrzucamy na rozgrzany olej,smażymy aż sie zrumieni,potem kładziemy na talerz wyłożony papierem(wsiąknie on nadmiar tłuszczu).
marchewkę obieramy i za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw robimy płatki,ananasa kroimy w kawałki,cebule kroimy wzduż,potem każdą połowe jeszcze na pół,i jeżeli cebula jest duża to każdy kawałek jeszcze na pół,nastepnie dzielimy ja na poszczególne płatki,papryke kroimy w grubsze kawałki.
w woku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy marchew i smażymy z 5 min,potem wrzucamy cebule i papryke,smażymy 3 min i wrzucamy ananasa,smażymy nastepne 3 min.warzywa musza być chrupkie.
nastepnie wlewamy sos i mieszamy a na koniec wrzucamy kawałki kurczaka i dusimy krótką chwilkę.
podajemy z ryżem.
najpopularniejszym przepisem jest kurczak w sosie słodko kwaśnym (tu za pomocą przepisów winiary)
składniki
średniej wielkości pierś z kurczaka
1 jajko
trochę mąki(tyle ile potrzebne będzie do obtoczenia mięsa)
1 marchew
puszka ananasa
1 cebula
1 papryka
przyprawa chińska 5 smaków Knora
sos chiński słodko kwaśny(może być knora,ale lepiej gdyby był bez dodatków-szukajcie na stoiskach z chińską żywnością)
sól,pieprz
olej
ryż
pierś z kurczaka myjemy,czyścimy i kroimy w kostke(wielkość zależy od was),przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy przyprawa chińską,zostawiamy na 30 min aż przejdzie przyprawami.
jajko roztrzepujemy,przygotowujemy mąke,
rozgrzewamy na patelni olej(wlewamy go tyle,aby kurczak smażył sie w głebokim oleju),każdy kawałek kurczaka osobno obtaczamy w mące potem w jajku i wrzucamy na rozgrzany olej,smażymy aż sie zrumieni,potem kładziemy na talerz wyłożony papierem(wsiąknie on nadmiar tłuszczu).
marchewkę obieramy i za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw robimy płatki,ananasa kroimy w kawałki,cebule kroimy wzduż,potem każdą połowe jeszcze na pół,i jeżeli cebula jest duża to każdy kawałek jeszcze na pół,nastepnie dzielimy ja na poszczególne płatki,papryke kroimy w grubsze kawałki.
w woku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy marchew i smażymy z 5 min,potem wrzucamy cebule i papryke,smażymy 3 min i wrzucamy ananasa,smażymy nastepne 3 min.warzywa musza być chrupkie.
nastepnie wlewamy sos i mieszamy a na koniec wrzucamy kawałki kurczaka i dusimy krótką chwilkę.
podajemy z ryżem.
napisał/a:
nadia_dema
2015-07-14 09:38
zawsze fascynowały mnie smaki z bałkan i tu taka okazja polo market robi promocję ;) a tak poważnie jeśli macie ochotę coś upichcić to zdecydowanie polecam! http://www.polomarket.pl/gazetki/28balkany/#2 to są jednak zupełnie inne smaki niż u nas mimo, że wiele produktów jest dość znanych :)
napisał/a:
shee
2016-11-02 10:19
Ja dzięki restauracji Salto na wilczej poznałam kuchnię południowoamerykańską. Jest pełna aromatu, no cudowna. Wybierzcie się tam to sami zobaczycie :)