OMLET- na różne sposoby
napisał/a:
tajla
2009-02-03 14:29
znacie jakies przepisy ??
ja mam tylko ten zwykły i omlet serowy
jajko
100 g sera białego
łyzka płatków owsianych
zmiksować i na patelnie
pychotka :)
ja mam tylko ten zwykły i omlet serowy
jajko
100 g sera białego
łyzka płatków owsianych
zmiksować i na patelnie
pychotka :)
napisał/a:
Edytka
2009-02-03 19:22
Moja mama robi z jabłkami - dodaje pokrojone w takie piórka jabłka I z szyneczką, która się pysznie zapieka i ta co jest z wierzchu jest cudnie chrupiąca do tego uwielbiam świezego pomidorka mmmm pycha.
napisał/a:
~gość
2009-02-09 21:17
OBIAD- omlet "NIC" z dwóch jaj:
zółtka ucierasz widelcem w głębokim talerzu lub misce z odrobiną mleka ( a tak ze 3 łyżki) i mąką ,(na oko ze 2-3 łyzki, jak jest za gęste to dodajesz mleka, ucierasz az nie bedzie grudek) i dodajesz albo wariant słony (przyprawy ala ziołą powansalskie, papryka w proszku, pieprz itp) albo słodki (cukier waniliowy, wanilę, cynomon itp).
Następnie dwa białka które zostały z żółtek ubijasz na sztywną pianę i delikatnie łączysz z żółtkami, wylewasz na uwaga: mocno rozgrzana patelnie, ale na małym ogniu i przykrwasz. Kontrolujesz czy sie nie przypala , po pewnym czaie obracasz no a potem smacznego!!
Bardzo sycące! no i pyszne.
Ja wole na słono , dodaję wtedy groszek i żółty ser i jem z jakims sosem albo keczupem. Można dodać tez boczek, szynkę, pieczarki wszystko co sie chce!
Mój mąż lub z cynamonem i bananami, polane miodem lub nutella.
zółtka ucierasz widelcem w głębokim talerzu lub misce z odrobiną mleka ( a tak ze 3 łyżki) i mąką ,(na oko ze 2-3 łyzki, jak jest za gęste to dodajesz mleka, ucierasz az nie bedzie grudek) i dodajesz albo wariant słony (przyprawy ala ziołą powansalskie, papryka w proszku, pieprz itp) albo słodki (cukier waniliowy, wanilę, cynomon itp).
Następnie dwa białka które zostały z żółtek ubijasz na sztywną pianę i delikatnie łączysz z żółtkami, wylewasz na uwaga: mocno rozgrzana patelnie, ale na małym ogniu i przykrwasz. Kontrolujesz czy sie nie przypala , po pewnym czaie obracasz no a potem smacznego!!
Bardzo sycące! no i pyszne.
Ja wole na słono , dodaję wtedy groszek i żółty ser i jem z jakims sosem albo keczupem. Można dodać tez boczek, szynkę, pieczarki wszystko co sie chce!
Mój mąż lub z cynamonem i bananami, polane miodem lub nutella.
napisał/a:
tajla
2009-03-01 14:16
mapet1111, ten z ziłami wydaje sie ciekawy
napisał/a:
pirania2
2009-03-09 13:57
mapet1111, no to mnie zaciekawiłaś - wydaje się łatwe, zbyt wiele produktów nie potrzeba - teraz poczekam na niespodziewanego głoda i spróbuję
napisał/a:
~gość
2009-03-09 16:15
pirania spróbuj , warto!
czekam na opinię
czekam na opinię
napisał/a:
H2O
2009-03-09 19:07
kocham omlety!!! Bardzo czesto je jemy...szybko i pysznie
Omlety na boczku Omlety na szyneczce Oczywiscie boczek i szynka wczesnej podsamzone... poznej wrzucam do jajek.Razem wymieszane i pzryprawione na patelke
Uwielabiam jak w omlecie jest ser zolty .... Mamy zawsze taki ser jakby starty na tarce... tyle ze ja go kupuje... wsypuje taki serek do jajek... pozniej pychota
Pyszny jest tez omlecik ze szczypiorkiem...pieczarkami( wczesniej rowniez podsmazone) ...
A z wszyskim ( czywiscie albo szynka albo boczek) jest najlepszy
Omlety na boczku Omlety na szyneczce Oczywiscie boczek i szynka wczesnej podsamzone... poznej wrzucam do jajek.Razem wymieszane i pzryprawione na patelke
Uwielabiam jak w omlecie jest ser zolty .... Mamy zawsze taki ser jakby starty na tarce... tyle ze ja go kupuje... wsypuje taki serek do jajek... pozniej pychota
Pyszny jest tez omlecik ze szczypiorkiem...pieczarkami( wczesniej rowniez podsmazone) ...
A z wszyskim ( czywiscie albo szynka albo boczek) jest najlepszy
napisał/a:
pirania2
2009-03-09 20:13
mam pytanko - czy zamiast 3 łyżek mleka mogę dodać wody (gazowanej albo zwykłej) bo u mnie z mlekiem to taki kłopot że mam w domu zawsze karton mleka na że tak powiem specjalne okazje tzn ja z mężem jakoś nałogowo nie pijemy mleka, ale jak do np ciasta jest potrzebne to zawsze gdzieś muszę mieć je w pobliżu
i tu pojawia się problem bo otwieram karton litrowego mleka - biorę 2-3 łyżki do omleta - a co z resztą ? u mnie się zmarnuje bo nikt już do niczego tego nie wykorzysta i trzeba będzie wylać albo wyrzucić - stąd moje pytanie - próbował może ktoś dodac wody ? albo czegoś innego ?
i tu pojawia się problem bo otwieram karton litrowego mleka - biorę 2-3 łyżki do omleta - a co z resztą ? u mnie się zmarnuje bo nikt już do niczego tego nie wykorzysta i trzeba będzie wylać albo wyrzucić - stąd moje pytanie - próbował może ktoś dodac wody ? albo czegoś innego ?
napisał/a:
~gość
2009-03-09 20:45
jak najbardziej moze byc woda
napisał/a:
pirania2
2009-03-09 21:20
uf...no to teraz na pewno w niedalekiej przyszłości spróbuje :- DZIĘKI
[ Dodano: 2009-03-24, 18:34 ]
wycudowałam na obiad
6 jaj
mąka
woda
soda
parówki
pomidory
starty ser
zioła prowansalskie
wyszło PALCE LIZAĆ
[ Dodano: 2009-03-24, 18:34 ]
wycudowałam na obiad
6 jaj
mąka
woda
soda
parówki
pomidory
starty ser
zioła prowansalskie
wyszło PALCE LIZAĆ
napisał/a:
zuzaz89
2009-06-23 20:45
Składniki na 1 osobę:
*3 jaja
*szczypiorek
*1 ząbek czosnku
*1 pomidor
*1 łyżeczka masła
*2 łyżeczki mąki pszennej
*szczypta soli
*szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Sparzyć pomidora, podzielić na małe części, smażyć 3 minuty na rozgrzanym ogniu, dodać czosnek i szczypiorek. Białka ubić osobno z szczyptą soli, dodać po kolei mąkę, dalej ubijać, dodać jednym żółtku.(Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.) Masę wlać na pomidory, lekko przyprawić i delikatnie wymieszać. Zostawić kilka minut na małym ogniu. Powoli zsunąć na talerz. Czas przyrządzania 10-12 minut.
Smacznego
*3 jaja
*szczypiorek
*1 ząbek czosnku
*1 pomidor
*1 łyżeczka masła
*2 łyżeczki mąki pszennej
*szczypta soli
*szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Sparzyć pomidora, podzielić na małe części, smażyć 3 minuty na rozgrzanym ogniu, dodać czosnek i szczypiorek. Białka ubić osobno z szczyptą soli, dodać po kolei mąkę, dalej ubijać, dodać jednym żółtku.(Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.) Masę wlać na pomidory, lekko przyprawić i delikatnie wymieszać. Zostawić kilka minut na małym ogniu. Powoli zsunąć na talerz. Czas przyrządzania 10-12 minut.
Smacznego
napisał/a:
Marika801
2009-09-10 12:32
dokladnie taki sam przepis mam na omlet, robie czesto, super sprawa ;)