Kulinarne szaleństwa
napisał/a:
Blanka:)
2012-10-12 19:19
robiłam w zeszłym tygodniu
zabrakło mi piersi obok porów
A propos porów, to za mną chodzi jeszcze zupa porowa, dawno nie robiłam.
zabrakło mi piersi obok porów
A propos porów, to za mną chodzi jeszcze zupa porowa, dawno nie robiłam.
napisał/a:
Nadiya1
2012-10-12 19:20
Dobre na początek :D
napisał/a:
Blanka:)
2012-10-12 20:15
pokażesz, pokażesz... zdjęcia pierogów
napisał/a:
KarolciaK
2012-10-12 20:34
ja zrobie w przyszlym na M urodziny
jeszcze nie mam przepisu z porami obok ale nigdy nic nie wiadomo
tez dlugo nie robilam,ale ostatnio sie nia przejadlam i jeszcze mi ochota nie przyszla
napisał/a:
Zazi
2012-10-12 21:10
Ja w tych "innych" sie dolaczam
Odnosnie rozmyslan Jurni czy czuje sie jak ryba w wodzie w kuchni, to chyba nie moge tak powiedziec, bo do 22 roku zycia bylam na garnuszku maminym i ona rzadzila przy obiedzie, a ja umielam pare rzeczy zrobic do jedzenia. Jak wyjechalam tak sie zaczely rewolucje kulinarne, tyle ze czasu mi brakuje nieraz na probowanie i wymyslanie, ale kocham przegladac przepisy i jesc oczywiscie
Co do imprezowego menu to u mnie hitem byly ostatnio parowki zawijane w ciescie francuskim, ale widze ze cos masz w ciescie, wiec pewno nie wykorzystasz.. Kroluje salatka selerowa i robie pizze ( mam maszyne, ktora mi wyrabia ciasto, wiec nie jest tak zle)
mam wlasnie pory i mysle jak je wykorzystac, a zupy porowej chyba nigdy nie jadlam
Odnosnie rozmyslan Jurni czy czuje sie jak ryba w wodzie w kuchni, to chyba nie moge tak powiedziec, bo do 22 roku zycia bylam na garnuszku maminym i ona rzadzila przy obiedzie, a ja umielam pare rzeczy zrobic do jedzenia. Jak wyjechalam tak sie zaczely rewolucje kulinarne, tyle ze czasu mi brakuje nieraz na probowanie i wymyslanie, ale kocham przegladac przepisy i jesc oczywiscie
Co do imprezowego menu to u mnie hitem byly ostatnio parowki zawijane w ciescie francuskim, ale widze ze cos masz w ciescie, wiec pewno nie wykorzystasz.. Kroluje salatka selerowa i robie pizze ( mam maszyne, ktora mi wyrabia ciasto, wiec nie jest tak zle)
mam wlasnie pory i mysle jak je wykorzystac, a zupy porowej chyba nigdy nie jadlam
napisał/a:
daffodil1
2012-10-12 23:06
no no...kucharka, a do tego zmysł organizacyjny
mi brakuje pieczywa do tych przegryzajków.
Ja np. kupuję bagietkę, kroję pod kątem smaruję masłem czosnkowo/ziołowym swojej roboty, kładę plaster sera, sypię majerankiem i do piekarnika. Takie proste a schodzą szybciej niż cokolwiek :)
Kurcze jak tak Was czytam to ja jednak lubię proste jedzenie :P
napisał/a:
~gość
2012-10-12 23:17
daff, pieczywo będzie na ciepło razem z caprese.
napisał/a:
KarolciaK
2012-10-12 23:17
tez wlasnie chce zrobic na urodziny M jakos dodatek
ja tez najczesciej robie proste
http://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/17/zupa-z-pora/
http://www.wielkiezarcie.com/recipe20025.html
-albo przekrajasz piersi na pol wzdluz kladziesz na blaszce,albo w naczyniu zaroodpornym (wczesniej solisz i pieprzysz), podsmazasz por z cebula,kladziesz na piersi,na to troche majonezu (musi byc koniecznie majonez Babuni) i pieczesz ok 40 min. pyszneeee
napisał/a:
daffodil1
2012-10-12 23:58
Zazi, wow co to za maszynka do ciasta pizzowego? :>
Miśka27, jak będzie pieczywo to wpadam :D mam nadzieję, że za ot mnie nie wygonią, ale czy ta impreza to z jakiejś okazji? ;)
[ Dodano: 2012-10-13, 00:01 ]
ooo fajny przepisik ;) i taki prosty ;) wypróbuję :)
moja teściowa robi jakąś niesamowitą zupę z mięsem mielonym, kocham ją (zupę w sensie ) ...ale chili to to nie jest :D
Miśka27, jak będzie pieczywo to wpadam :D mam nadzieję, że za ot mnie nie wygonią, ale czy ta impreza to z jakiejś okazji? ;)
[ Dodano: 2012-10-13, 00:01 ]
ooo fajny przepisik ;) i taki prosty ;) wypróbuję :)
moja teściowa robi jakąś niesamowitą zupę z mięsem mielonym, kocham ją (zupę w sensie ) ...ale chili to to nie jest :D
napisał/a:
~gość
2012-10-13 00:15
daffodil, impreza z okazji dopijania wódki weselnej i wspólnego oglądania zdjęć ;) :D
napisał/a:
daffodil1
2012-10-13 00:29
Miśka27, dooooobra weź ot nie rób
Jakbyśmy my mieli dopić wódkę weselną, to trzeba by było jeszcze jedno takie samo wesele z poprawinami urządzić
Jakbyśmy my mieli dopić wódkę weselną, to trzeba by było jeszcze jedno takie samo wesele z poprawinami urządzić
napisał/a:
margaret3
2012-10-13 07:53
Hehe fajny temat
U Nas na imprezach przeważnie jest kurczak na ryżu bo sie praktycznie sam robi Ja nie lubie kombinować i jak już jest impreza na więcej osób to wymyślam takie rzeczy przy których sie nie na robię Nie uśmiecha MI się stać przy garach cały dzień a potem zmęczona zabawiać gosci.
A co do samego gotowania to bardzo lubie. Gotuje praktycznie od 15 roku życia. Na początku to była zwykła zupa i ewentualnie schaboszczaki z ziemniakami czy naleśniki a z czasem zaczełam eksperymentować i gotować różne inne rzeczy.
I tez jestem kuchennym bałaganiarzem Po gotowaniu mam stertę wszystkiego do pozmywania
U Nas na imprezach przeważnie jest kurczak na ryżu bo sie praktycznie sam robi Ja nie lubie kombinować i jak już jest impreza na więcej osób to wymyślam takie rzeczy przy których sie nie na robię Nie uśmiecha MI się stać przy garach cały dzień a potem zmęczona zabawiać gosci.
A co do samego gotowania to bardzo lubie. Gotuje praktycznie od 15 roku życia. Na początku to była zwykła zupa i ewentualnie schaboszczaki z ziemniakami czy naleśniki a z czasem zaczełam eksperymentować i gotować różne inne rzeczy.
I tez jestem kuchennym bałaganiarzem Po gotowaniu mam stertę wszystkiego do pozmywania