Gotowanie na parze

napisał/a: Madzinka1 2009-09-04 18:42
Ja mam nakładkę na garnek i muszę spróbować, czy smak mi będzie odpowiadał :).
Dziewczyny ile mam nalać wody do garnka (taki średniej wielkości), żeby się dobrze parowało? Czy woda powinna cały czas wrzeć? Jedzonko kładziemy dopiero jak woda się zagotuje?
U mnie w domu nigdy nie jedliśmy nic na parze, ale pownieważ zdrowe i szybko się robi to chciałabym coś przygotwać.
kasia_a, chyba wykorzystam twój przepis na marynatę. Myślisz, że mięsko wiepszowe - takie sznycle będą dobre w niej :)?
napisał/a: Karolinka_U 2009-09-04 18:45
Madzinka napisal(a):Dziewczyny ile mam nalać wody do garnka (taki średniej wielkości), żeby się dobrze parowało? Czy woda powinna cały czas wrzeć? Jedzonko kładziemy dopiero jak woda się zagotuje?
ja wlewam do połowy nawet troche mniej i czekam aż się woda zagotuje i kłade nakładke z jedzonkiem
napisał/a: kasia_b 2009-09-04 19:09
Madzinka napisal(a):Myślisz, że mięsko wiepszowe - takie sznycle będą dobre w niej :) ?

oczywiście Madzinka, ja w niej wcześniej robiłam bitki z szybki i smakowały mniam mniam ale czekam tez na Twoją wypowiedź jak będą smakować
Karolinka_U napisal(a):Madzinka napisał/a:
Dziewczyny ile mam nalać wody do garnka (taki średniej wielkości), żeby się dobrze parowało? Czy woda powinna cały czas wrzeć? Jedzonko kładziemy dopiero jak woda się zagotuje?
ja wlewam do połowy nawet troche mniej i czekam aż się woda zagotuje i kłade nakładke z jedzonkiem

dokładnie - myślę, że odstęp między woda a nakładką powinien być ok 2 cm - na miejsce gotujących się bąbelków
napisał/a: Madzinka1 2009-09-04 19:26
kasia_a, Karolinka_U, dzięki za odpowiedzi :) Muszę się jeszcze dużo nauczyć i podczytuje wszystkie wątki kulinarne
napisał/a: jente8 2009-09-04 20:11
A my teraz mamy dylemat: czy parowar elektryczny, czy raczej garnek do gotowania na parze, też w kilkoma "piętrami". Bo podobno elektryczny dużo prądu pożera, a z kolei sama nakładka to za mało, bo nie wszystko się mieści, a ja to wolałabym móc wszystko na raz wrzucić ;) Jak myślicie, co lepiej? Choć tu chyba większość używa elektrycznych.
Tak mi zasmakowało, że najchętniej już jutro pojechałabym kupić "sprzęt"! :)
napisał/a: szprycha1 2009-09-04 20:16
A ja mam jeszcze jedno pytanko jak sie robi na tej parze i na dole jest ryba na gorze warzywka czy te warzywka nie beda smierdziec i czuc ryba? czy to tak ma byc?
napisał/a: kasia_b 2009-09-04 20:25
ula_jente, ja tez się obawiałam, że nasz będzie pożerał prąd - ale Maciek się doczytał, że mało energii zużywa i szybko wrze no i jak parujemy to nie gotujemy na gazie więc pewnie wychodzi podobnie
szprycha napisal(a):A ja mam jeszcze jedno pytanko jak sie robi na tej parze i na dole jest ryba na gorze warzywka czy te warzywka nie będą śmierdzieć i czuc ryba? czy to tak ma byc?

w naszym nic nie czuć - myślę, że to może troszkę zależeć od jakości parowara - ja nic nie czuje w każdym razie
napisał/a: pirania2 2009-09-04 21:53
zaciekawiłyście mnie tym parowarem - aż sama się skuszę - tak się składa że mam parowar elektryczny ale nigdy z niego nie korzystałam. Czy ktoś może mi powiedzieć od A do Z jak to wszystko działa, bo chciałabym spróbować
Parowar ma 3 tacki i pojemnik na wodę, z tego co rozumiem do tego pojemnika wlewa się 3-5 cm wody, na to nakłada się te trzy nakładki i co dalej?

Czy jest jakaś różnica na którą podkładkę wsadzę np ziemniaki?


Bo chciałabym zrobić ziemniaczki, pierś z kurczaka i powiedzmy brokuły...pomożecie? Co wsadzam na którą półkę ? i ile to ma się parować? Domyślam się że ziemniaki mają być obrane....


i jeszcze tak z ciekawości czy na tym można ugotować ryż albo makaron ? i jeśli można to jak? czy trzeba solić wodę ? Zresztą jakiekolwiek porady będą bardzo mile widziane


Z góry dziękuje
napisał/a: kasia_b 2009-09-04 23:32
pirania napisal(a):Bo chciałabym zrobić ziemniaczki, pierś z kurczaka i powiedzmy brokuły...pomożecie? Co wsadzam na którą półkę ? i ile to ma się parować?

na najniższym mięsko, wyżej ziemniaki, na górze brokuły - a że brokuły będa parzyć się najkrócej proponuję przez pierwsze 12 minut aby były włączone ziemniaki i mięsko a na ok 10 minut dołożyć ostatnią miskę z brokułami
pirania napisal(a):Czy jest jakaś różnica na którą podkładkę wsadzę np ziemniaki?

różnica jest taka, że im bliżej misy z wodą tym szybciej się gotuje
pirania napisal(a):i jeszcze tak z ciekawości czy na tym można ugotować ryż albo makaron ?
ja ryż robiłam ale długo to trwało - RafałW. ma próbować z makaronem w nast tyg
pirania napisal(a):Zresztą jakiekolwiek porady będą bardzo mile widziane

proponuje przeczytać temat - dużo stron nie ma a wiele wskazówek było juz pisanych
napisał/a: pirania2 2009-09-05 00:15
kasia_a, dzięki

siedzę narazie i szperam - póki co znalazłam tabele z czasem gotowania - parowania
napisał/a: kasia_b 2009-09-05 10:17
pirania, świetna robota - na pewno się tu przyda
napisał/a: pirania2 2009-09-09 18:23
dzisiaj pierwsza próba ziemniaczki, fasolka szparagowa i piersi z kurczaczka wszystko siedzi właśnie w parowarze zobaczymy co mi z tego wyjdzie

Ps. Jeśli ktoś ma zamiar kupić parowar to polecam z 3 tackami, ja mam z dwoma tackami i jakoś mi to nie pasi

z niecierpliwością czekam jak się wszystko ugotuje tzn uparuje