ciasto urodzinowe
napisał/a:
mama04
2008-02-01 11:24
witajcie!
Zbliżają sie urodziny mojego siostrzeńca, a jego mama - moja siostra mocno się rozchorowała. Chcę jej pomóc i wymyśliłam, że zorganizuje przyjęcie urodzinowe dla Bartka. Nie będzie to żadna huczna impreza, ale tak dla rodziny i może jakieś dwoje dzieci..
Znacie jakiś prosty przepis na ciasto? podzielcie się :)
składniki jakie i jak krok po kroku zrobić... proszę was o porady bo jestem trochę zielona jeśli chodzi o pieczenie
jeśli macie jakieś sugestie co do przyjęcia to też będę wdzięczna :*
dzięki z góry
Zbliżają sie urodziny mojego siostrzeńca, a jego mama - moja siostra mocno się rozchorowała. Chcę jej pomóc i wymyśliłam, że zorganizuje przyjęcie urodzinowe dla Bartka. Nie będzie to żadna huczna impreza, ale tak dla rodziny i może jakieś dwoje dzieci..
Znacie jakiś prosty przepis na ciasto? podzielcie się :)
składniki jakie i jak krok po kroku zrobić... proszę was o porady bo jestem trochę zielona jeśli chodzi o pieczenie
jeśli macie jakieś sugestie co do przyjęcia to też będę wdzięczna :*
dzięki z góry
napisał/a:
Edytka
2008-02-01 12:20
w Grochu z kapustą :p jest taki temat menu na przyjęcie dla dzieci zerknij sobie moze jakiś pomysł przypadnie Ci do gustu. A z ciast które jest łatwe i napewno bedzie smakowało i małym i dużym jest ciasto owocowe z galaretką i bitą śmietaną. To proste pieczesz biszkopt (mozna też kupić gotowy blat), ubijasz śmietanę kremówkę z cukrem i odrobiną żelatyny, biszkopt mozesz posmarowąc jakimś dżemikiem ma to wykładasz bitą śmietanę, układasz owoce z puszki (ananas, brzoskwinie) albo mrożone (wiśnie, truskawki) i na to wylewasz tęzejącą galaretkę :) odstawiasz do lodówki, aż bedzie sztywne. Moge ci podać dokładny przepis z proporcjami ale dopiero wieczorem
napisał/a:
mama04
2008-02-01 13:53
och dziękuje ci bardzo z pomoc, zaraz tam zerknę a to twoje ciasto wydaje mi sie b.fajne. jeśli mogę proszę o przepis
napisał/a:
Edytka
2008-02-03 11:35
przepraszam, ze dopiero teraz ale mam zaganiany weekend. Nie wiem czy jest Ci jeszcze ten przepis potrzebny, ale napiszę
Biszkopt
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
łyżka soku z cytryny
mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białaka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i nadal ubijać, do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka z sokiem cytrynowym i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem dodać do ubitych jajek i lekko wymieszać. Wtawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stp. ok 30 min.
Ubijasz 0,5l śmietany kremówki dodajesz pół szkalanki cukru pudru i nadal ubijasz. 2 łyżki żelatyny rozpuszczesz w ciepłej wodzie i wystudzoną dodajesz do śmietany i ubijasz. Zamiast żelatyny może być tężejąca gaklaretka.
Śmietanę wykładasz na biszkopt na to owoce i zalewasz tężejącą galaretką. Odstawiasz do lodówki żeby stężało.
Smacznego
Biszkopt
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
łyżka soku z cytryny
mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białaka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i nadal ubijać, do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka z sokiem cytrynowym i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem dodać do ubitych jajek i lekko wymieszać. Wtawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stp. ok 30 min.
Ubijasz 0,5l śmietany kremówki dodajesz pół szkalanki cukru pudru i nadal ubijasz. 2 łyżki żelatyny rozpuszczesz w ciepłej wodzie i wystudzoną dodajesz do śmietany i ubijasz. Zamiast żelatyny może być tężejąca gaklaretka.
Śmietanę wykładasz na biszkopt na to owoce i zalewasz tężejącą galaretką. Odstawiasz do lodówki żeby stężało.
Smacznego
napisał/a:
basia1125
2008-02-06 12:42
Albo kup ciasto kopiec kreta - to jest bardzo latwe w przygotowaniu, ladnie wygląda i dobrze smakuje
napisał/a:
Edytka
2008-02-07 09:24
mniami Kopiec Kreta Tylko powiem Ci, że u nas ciężko go dostać ostatnio szukałam po sklepach, bo mó maiał na nie ochotę i nigdzie nie było :(
napisał/a:
MonikaDaria
2008-02-07 17:23
Jak chcecie na szybko niskokaloryczne kolorowe ciasto to proponuję taki przepis:
TĘCZA:
4 kolory galaretek (każdą osobno rozpuszczamy w 3/4 proporcji wody zalecanej na opakowaniu)
4 śnieżki
Każdą ubitą śnieżkę mieszamy z tężejącą już galaretką i wlewamy warstwami do naczynia. Chłodzimy mocno w lodówce.
Przed podaniem wkładamy miskę na ułamek sekundy do goracej wody i wykładamy piankę na patere. Ozdabiamy świezymi owocami
Wersja deserowa taka sama tylko że warstwy wlewamy do salaterek i każdy ma swoją porcję. Zamiast owoców można polać sosem owocowym lub owocami w syropie ;)
Tak jak wspominałam, pyszne, niskokaloryczne, dzieciaczki uwielbiają bo nie jest za słodkie ale bardzo kolorowe :)
Smacznego :)
TĘCZA:
4 kolory galaretek (każdą osobno rozpuszczamy w 3/4 proporcji wody zalecanej na opakowaniu)
4 śnieżki
Każdą ubitą śnieżkę mieszamy z tężejącą już galaretką i wlewamy warstwami do naczynia. Chłodzimy mocno w lodówce.
Przed podaniem wkładamy miskę na ułamek sekundy do goracej wody i wykładamy piankę na patere. Ozdabiamy świezymi owocami
Wersja deserowa taka sama tylko że warstwy wlewamy do salaterek i każdy ma swoją porcję. Zamiast owoców można polać sosem owocowym lub owocami w syropie ;)
Tak jak wspominałam, pyszne, niskokaloryczne, dzieciaczki uwielbiają bo nie jest za słodkie ale bardzo kolorowe :)
Smacznego :)
napisał/a:
malinka20
2008-02-20 01:51
Moi kuzyni zachwycaja sie jak robie cos takiego:
- 30 dag scuharków
- 30 dag nutelli
- 800 ml kremówki 30 proc.
- 200 ml kwaśniej śmietany
- 3 galaretki malinowe (wiśniowe)
- 6 łyżeczek żelatyny
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka cukru
- opakowanie mrożonych malin (wiśni)
Sucharki zemleć na drobny pył, dokładnie wymieszać z nutellą. Powstałą gęstą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić, dodać do kremówki i jeszcze chwilę razem ubijać. Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie nutellowym w tortownicy, a na niej równą warstwą rozłożyć ubitą kremówkę. Zagotować 2 szkalnki wody. Rozpuścić w niej galaretki, wystudzić, wymieszać z owocami. Gęstniejącą galaretkę delikatnie rozprowadzić na kremówkowym puchu, wstawić do lodówki, by galaretka stężała, a tort się oziębił.
Przepis znalazlam na stronie mojeciasto.pl i zrobil w rodzinie prawdziwa furore!!
- 30 dag scuharków
- 30 dag nutelli
- 800 ml kremówki 30 proc.
- 200 ml kwaśniej śmietany
- 3 galaretki malinowe (wiśniowe)
- 6 łyżeczek żelatyny
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka cukru
- opakowanie mrożonych malin (wiśni)
Sucharki zemleć na drobny pył, dokładnie wymieszać z nutellą. Powstałą gęstą masę przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody, wystudzić, dodać do kremówki i jeszcze chwilę razem ubijać. Kwaśną śmietanę równomiernie rozsmarować na spodzie nutellowym w tortownicy, a na niej równą warstwą rozłożyć ubitą kremówkę. Zagotować 2 szkalnki wody. Rozpuścić w niej galaretki, wystudzić, wymieszać z owocami. Gęstniejącą galaretkę delikatnie rozprowadzić na kremówkowym puchu, wstawić do lodówki, by galaretka stężała, a tort się oziębił.
Przepis znalazlam na stronie mojeciasto.pl i zrobil w rodzinie prawdziwa furore!!
napisał/a:
MonikaDaria
2008-05-17 13:20
Ja właśnie zrobiłam sobie na urodzinki zamiast torta. Przyznam ze pierwszy raz się skusiłam i rzeczywiście wygląda super :)
Tylko jak ja w to upchnę tyle świeczek?
napisał/a:
basia1125
2008-05-17 16:30
Hehe, no wlaśnie. Jak dużo świeczek trzeba, to jeż z tego kreta wyjdzie
napisał/a:
kasia_b
2009-08-02 17:48
nie bardzo wiedziałam gdzie wsadzić ale stwierdziłam że pasuje do tego tematu - oto tort urodzinowy, który zrobiłam dla mojego Męża - najbardziej jestem uradowana chyba ja że udało mi się znaleźć idealny przepis na masę cukrową
taki błękitny miał kolor
a tak ozdoby z bliska - bardzo prymitywne, bo nie mogłam nić wymyślić - ale następnym razem się poprawię
taki błękitny miał kolor
a tak ozdoby z bliska - bardzo prymitywne, bo nie mogłam nić wymyślić - ale następnym razem się poprawię
napisał/a:
H2O
2009-08-02 17:50
kasia_a, REWELACJA!!!!!!!!!!! Boska jestes!!!