Ciasteczka-przepisy
napisał/a:
samsam
2007-09-11 17:07
No właśnie tak sie zastanawiam, skoro były tak pyszne...... hmmmm niech będą dwie
napisał/a:
Butterfly1
2007-09-11 18:04
hahahah nie ma sprawy dla was wszystko!!!
napisał/a:
Butterfly1
2007-10-18 15:33
[center:a2bb6ec596]PIEGUSKI BUTTERFLY
# 1 kostka miękkiego masła
# 1 szklanka cukru
# 1 jajko
# 2,5 szklanki mąki
# 1/2 łyżeczki soli
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
# 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
# 1 szklanka orzechów włoskich[/center:a2bb6ec596]
[center:a2bb6ec596]
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.
Można dodać też rodzynki czy inne bakalie - na co kto ma ochotę. Ja robię z podwójnej porcji bo jedna to za mało!
Smacznego Kochani!![/center:a2bb6ec596]
# 1 kostka miękkiego masła
# 1 szklanka cukru
# 1 jajko
# 2,5 szklanki mąki
# 1/2 łyżeczki soli
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
# 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
# 1 szklanka orzechów włoskich[/center:a2bb6ec596]
[center:a2bb6ec596]
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.
Można dodać też rodzynki czy inne bakalie - na co kto ma ochotę. Ja robię z podwójnej porcji bo jedna to za mało!
Smacznego Kochani!![/center:a2bb6ec596]
napisał/a:
Asior
2007-10-18 16:03
jakie foto Normalnie mi ślinka poleciała:) W nast tyg spróbuje je zrobić:) Ja wogóle wszystkie ciastka które są kruche moge jeść i jeść i jeśc
napisał/a:
Butterfly1
2007-10-18 16:28
Hehehhe oj zrób je, ale uważaj bo ostro wciagają!
napisał/a:
reni123
2007-10-25 13:13
właśnie zrobiłam ciasteczka wg przepisu Butterfly, nieco zmodyfikowanego (nie miałam orzechów, miałam za to chałwę słonecznikową z orzechami i to dałam zamiast orzechów, zmniejszyłam tez o połowę ilość cukru, bo chałwa jestsłodka)
wyszły super, puszyste i kruche
bardzo smaczne
dziękuję Motylku i polecam ciasteczka, są baaardzo dobre
wyszły super, puszyste i kruche
bardzo smaczne
dziękuję Motylku i polecam ciasteczka, są baaardzo dobre
napisał/a:
Butterfly1
2007-10-26 23:07
Nie ma za co Reni na zdrowie dla Ciebie i maluszka No to fajnie,ze smakuja,
napisał/a:
kasia_b
2008-03-11 19:52
pierwsze bardzo kruche i bardzo dobre i podejrzewam, że zdrowe wg przepisuj zwą się ANZAC na cześć Korpusu Wojskowego Australii i Nowej Zelandii
* 125 g płatków owsianych ( ok 1,5 szklanki najlepiej takich średnich)
* 125 g wiórków kokosowych
* 150 g mąki (3/4 szklanki)
* 90 g miałkiego cukru ( niepełna szklanka)
* 150 g stopionego masła lub margaryny
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżki gorącej wody
* 1 łyżeczka sody
W dużej misce wymieszaj płatki, wiórki, mąkę i cukier. Dodaj masło. W mniejszej misce wymieszaj miód z woda i sodą; całość wlej do masy z mąką i masłem. Bardzo starannie wymieszaj. Nakładać łyżeczką na blachę górki zachowując odstępy i nie przejmować się tym, że się płatki rozpadają - starać się zebrać je do kupy. Piec w temp do150st aż będą złociste - ok20-25 minut.
Nie znam jeszcze ostatecznej tajemnicy tych ciasteczek bo za każdym razem wychodzą mi rożne - albo bardziej albo mniej rozsypujące się
drugie ciasteczka nieco twardsze ale bardzo chrupie CZEKOLADOWE JEŻYKI
* 125 g masła
* 125 g bardzo miałkiego cukru
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka mleka
* 200g mąki
* 2 łyżki kakao naturalnego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 125 g płatków kukurydzianych ( ja wzięłam najzwyklejsze 3 szklanki bo nie wiedziałam ile to jest 125 g )
* 2 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki wiórków kokosowych
Rozpuścić masło w garnku dodać cukier i miód, podgrzać do rozpuszczenia składników. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz pozostałe składniki. Stopniowo wlewaj masę maślaną i energicznie wymieszaj. Łyżką układaj ciasteczka na blasze, piec w temp. 180 stopni ok20 minut.
oba rodzaje ciasteczek najlepiej przechowuje się w puszkach bo nie nabierają wilgotności - są wyśmienite do popołudniowej kawki albo do schrupania kiedy ma się ochotę na coś słodkiego
smacznego
* 125 g płatków owsianych ( ok 1,5 szklanki najlepiej takich średnich)
* 125 g wiórków kokosowych
* 150 g mąki (3/4 szklanki)
* 90 g miałkiego cukru ( niepełna szklanka)
* 150 g stopionego masła lub margaryny
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżki gorącej wody
* 1 łyżeczka sody
W dużej misce wymieszaj płatki, wiórki, mąkę i cukier. Dodaj masło. W mniejszej misce wymieszaj miód z woda i sodą; całość wlej do masy z mąką i masłem. Bardzo starannie wymieszaj. Nakładać łyżeczką na blachę górki zachowując odstępy i nie przejmować się tym, że się płatki rozpadają - starać się zebrać je do kupy. Piec w temp do150st aż będą złociste - ok20-25 minut.
Nie znam jeszcze ostatecznej tajemnicy tych ciasteczek bo za każdym razem wychodzą mi rożne - albo bardziej albo mniej rozsypujące się
drugie ciasteczka nieco twardsze ale bardzo chrupie CZEKOLADOWE JEŻYKI
* 125 g masła
* 125 g bardzo miałkiego cukru
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka mleka
* 200g mąki
* 2 łyżki kakao naturalnego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 125 g płatków kukurydzianych ( ja wzięłam najzwyklejsze 3 szklanki bo nie wiedziałam ile to jest 125 g )
* 2 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki wiórków kokosowych
Rozpuścić masło w garnku dodać cukier i miód, podgrzać do rozpuszczenia składników. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz pozostałe składniki. Stopniowo wlewaj masę maślaną i energicznie wymieszaj. Łyżką układaj ciasteczka na blasze, piec w temp. 180 stopni ok20 minut.
oba rodzaje ciasteczek najlepiej przechowuje się w puszkach bo nie nabierają wilgotności - są wyśmienite do popołudniowej kawki albo do schrupania kiedy ma się ochotę na coś słodkiego
smacznego
napisał/a:
iwa2
2008-03-12 08:15
kasia_a, świetne i proste przepisy, dziękuję
co do drugiego przepisu napisałaś, że dodajemy kakao ale nie ma nigdzie ile go dać
co do drugiego przepisu napisałaś, że dodajemy kakao ale nie ma nigdzie ile go dać
napisał/a:
kasia_b
2008-03-12 08:50
iwa, jak dobrze, że Ty jesteś już poprawiam
napisał/a:
iwa2
2008-03-12 09:48
dzięki Kasiu już skopiowałam i wydrukowałam przepisy
napisał/a:
malinka20
2008-03-14 14:46
wow, super przepisiki! ja z ciastek to potrafie zrobic tylko cynamonowe, bo najprostsze:
Na około 30 szt.:
170 g mąki
200 g cukru pudru
60 g Kasi
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
posiekane migdały
1 łyżeczka grubego cukru kryształu
Z mąki, żółtka, kasi, cukru pudru i cynamonu trzeba szybko zagnieć gładkie ciasto, zawinac je w folię aluminiową i włożyć na 30 min do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować wykrawać kółeczka. Potem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem wymieszanym z migdałami. Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku.
Na około 30 szt.:
170 g mąki
200 g cukru pudru
60 g Kasi
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
posiekane migdały
1 łyżeczka grubego cukru kryształu
Z mąki, żółtka, kasi, cukru pudru i cynamonu trzeba szybko zagnieć gładkie ciasto, zawinac je w folię aluminiową i włożyć na 30 min do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować wykrawać kółeczka. Potem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem wymieszanym z migdałami. Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku.