Ciasteczka-przepisy

napisał/a: samsam 2007-09-11 17:07
Butterfly napisal(a):Sylwuniu 1 nie za mało???

No właśnie tak sie zastanawiam, skoro były tak pyszne...... hmmmm niech będą dwie
napisał/a: Butterfly1 2007-09-11 18:04
hahahah nie ma sprawy dla was wszystko!!!
napisał/a: Butterfly1 2007-10-18 15:33
[center:a2bb6ec596]PIEGUSKI BUTTERFLY

# 1 kostka miękkiego masła
# 1 szklanka cukru
# 1 jajko
# 2,5 szklanki mąki
# 1/2 łyżeczki soli
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
# 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
# 1 szklanka orzechów włoskich
[/center:a2bb6ec596]
[center:a2bb6ec596]

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut.

Można dodać też rodzynki czy inne bakalie - na co kto ma ochotę. Ja robię z podwójnej porcji bo jedna to za mało!

Smacznego Kochani!!
[/center:a2bb6ec596]
napisał/a: Asior 2007-10-18 16:03
jakie foto Normalnie mi ślinka poleciała:) W nast tyg spróbuje je zrobić:) Ja wogóle wszystkie ciastka które są kruche moge jeść i jeść i jeśc
napisał/a: Butterfly1 2007-10-18 16:28
Hehehhe oj zrób je, ale uważaj bo ostro wciagają!
napisał/a: reni123 2007-10-25 13:13
właśnie zrobiłam ciasteczka wg przepisu Butterfly, nieco zmodyfikowanego (nie miałam orzechów, miałam za to chałwę słonecznikową z orzechami i to dałam zamiast orzechów, zmniejszyłam tez o połowę ilość cukru, bo chałwa jestsłodka)
wyszły super, puszyste i kruche
bardzo smaczne
dziękuję Motylku i polecam ciasteczka, są baaardzo dobre
napisał/a: Butterfly1 2007-10-26 23:07
Nie ma za co Reni na zdrowie dla Ciebie i maluszka No to fajnie,ze smakuja,
napisał/a: kasia_b 2008-03-11 19:52
pierwsze bardzo kruche i bardzo dobre i podejrzewam, że zdrowe wg przepisuj zwą się ANZAC na cześć Korpusu Wojskowego Australii i Nowej Zelandii

* 125 g płatków owsianych ( ok 1,5 szklanki najlepiej takich średnich)
* 125 g wiórków kokosowych
* 150 g mąki (3/4 szklanki)
* 90 g miałkiego cukru ( niepełna szklanka)
* 150 g stopionego masła lub margaryny
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżki gorącej wody
* 1 łyżeczka sody

W dużej misce wymieszaj płatki, wiórki, mąkę i cukier. Dodaj masło. W mniejszej misce wymieszaj miód z woda i sodą; całość wlej do masy z mąką i masłem. Bardzo starannie wymieszaj. Nakładać łyżeczką na blachę górki zachowując odstępy i nie przejmować się tym, że się płatki rozpadają - starać się zebrać je do kupy. Piec w temp do150st aż będą złociste - ok20-25 minut.
Nie znam jeszcze ostatecznej tajemnicy tych ciasteczek bo za każdym razem wychodzą mi rożne - albo bardziej albo mniej rozsypujące się

drugie ciasteczka nieco twardsze ale bardzo chrupie CZEKOLADOWE JEŻYKI

* 125 g masła
* 125 g bardzo miałkiego cukru
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka mleka
* 200g mąki
* 2 łyżki kakao naturalnego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 125 g płatków kukurydzianych ( ja wzięłam najzwyklejsze 3 szklanki bo nie wiedziałam ile to jest 125 g )
* 2 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki wiórków kokosowych


Rozpuścić masło w garnku dodać cukier i miód, podgrzać do rozpuszczenia składników. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz pozostałe składniki. Stopniowo wlewaj masę maślaną i energicznie wymieszaj. Łyżką układaj ciasteczka na blasze, piec w temp. 180 stopni ok20 minut.

oba rodzaje ciasteczek najlepiej przechowuje się w puszkach bo nie nabierają wilgotności - są wyśmienite do popołudniowej kawki albo do schrupania kiedy ma się ochotę na coś słodkiego
smacznego
napisał/a: iwa2 2008-03-12 08:15
kasia_a, świetne i proste przepisy, dziękuję
co do drugiego przepisu napisałaś, że dodajemy kakao ale nie ma nigdzie ile go dać
napisał/a: kasia_b 2008-03-12 08:50
iwa, jak dobrze, że Ty jesteś już poprawiam
napisał/a: iwa2 2008-03-12 09:48
dzięki Kasiu już skopiowałam i wydrukowałam przepisy
napisał/a: malinka20 2008-03-14 14:46
wow, super przepisiki! ja z ciastek to potrafie zrobic tylko cynamonowe, bo najprostsze:

Na około 30 szt.:
170 g mąki
200 g cukru pudru
60 g Kasi
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
posiekane migdały
1 łyżeczka grubego cukru kryształu

Z mąki, żółtka, kasi, cukru pudru i cynamonu trzeba szybko zagnieć gładkie ciasto, zawinac je w folię aluminiową i włożyć na 30 min do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować wykrawać kółeczka. Potem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem wymieszanym z migdałami. Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku.