Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg cukru,
  • 2 kg pigwy.
Reklama
Przygotowanie:

Sok z pigwy świetnie smakuje jako dodatek do herbaty. Jeśli chcesz przygotować jego zdrowszą wersję, możesz zastąpić cukier miodem. Wykorzystaj wtedy następującą proporcję - na każde 8-10 sztuk średniej wielkości owoców pigwy, należy dodać ok. 1/2 szklanki miodu.

  1. Pigwę umyj, pokrój na ćwiartki.
  2. Wydrąż pestki i posiekaj owoce na plasterki.
  3. Do wyparzonych słoików przełóż pokrojoną pigwę.
  4. Zasyp cukrem owoce w słoikach.
  5. Odstaw w chłodne miejsce na 5 dni.
  6. Codziennie delikatnie ugniataj pigwę w słoikach, aby puszczała sok i dosypuj odrobinę cukru.
  7. Po upływie 5 dni zakręć słoiczki i umieść w lodówce.
  8. Sok z pigwy możesz też zapasteryzować - gotuj słoiki z sokiem w garnku z wrzącą wodą przez 12-15 minut.
  9. Sok z pigwy najlepiej pić rozcieńczony z wodą lub używać jako dodatek do herbaty.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z pigwą:
Ciasto z pigwą
Dżem z pigwy
Nalewka z pigwy
Syrop z pigwy

Galaretka z pigwy
Marmolada pigwowa

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...