Pesto - przepis Magdy Gessler
Smakuje znacznie lepiej i pachnie o niebo mocniej od robionego na szybko w blenderze!
Opublikowano: 24.07.2013, 05:57
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- Duży pęczek bazylii
- 100 g orzeszków piniowych
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki oliwy extra vergine
- Łyżeczka soli
- Cytryna do smaku
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na pesto!
- Czosnek obrać i drobno pokroić, oderwać listki bazylii od łodyżek, parmezan utrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
- W moździerzu utrzeć sól z czosnkiem, dodać orzeszki pinii i utrzeć na pastę, dodawać listki bazylii i ucierać razem na miazgę.
- Kiedy bazylia jest już zmiażdżona, dodawać na zmianę oliwę i parmezan.
- Na końcu doprawić ewentualnie solą i sokiem z cytryny.
Przepis autorstwa Magdy Gessler
Reklama
Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:
Krewetki - przepis Magdy Gessler
Sorbet poziomkowy - przepis Magdy Gessler
Reklama
Reklama
Reklama