Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 l rosołu
- 7 łyżek żelatyny
- puszka groszku konserwowego
- 6 ugotowanych jajek przepiórczych
- ugotowana marchewka z rosołu
- 25 dag mięsa drobiowego z rosołu
- puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na galaretę z jajek!
- Gorący rosół przecedź przez sitko wyłożone gazą, dopraw solą i pieprzem.
- Wsyp żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź.
- Niedużą, podłużną formę wyłóż folią spożywczą.
- Na dno wysyp odsączony groszek, równomiernie go rozprowadź.
- Zalej go tężejącą galaretą, wstaw do lodówki, by zastygła.
- Na zastudzonej warstwie galarety ułóż przepiórcze jajka, posyp je pokrojoną w kostkę marchewką.
- Zalej porcją galarety, zastudź.
- Mięso z rosołu pokrój w kostkę, ułóż na galarecie, zalej kolejną porcją, zastudź.
- Na wierzch wysyp odsączoną kukurydzę.
- Zalej resztą rosołu z żelatyną, wstaw do lodówki, dobrze schłodź.
- Na końcu wyłóż kukurydzę i zalej resztą galarety.
- Wstaw do lodówki.