Tortilla tradycyjnie wykorzystywana do przygotowania meksykańskiego tacos lub burrito znajduje zastosowanie w przypadku innych dań. Spód do pizzy przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego możemy zastąpić cienką tortillą. Orientalne sushi zawinięte w pszenny placek będzie ciekawą odmianą gdy zabraknie nam wodorostów nori! Sprawdź co jeszcze możesz przyrządzić z tortilli!
Tosty francuskie z tortilli
Oto składniki na tosty francuskie z tortilli:
- opakowanie tortilli
- 2 jajka
- szynka
- ser żółty
- papryka czerwona
- papryka zielona
- bułka tarta
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mleka
Jak zrobić tosty francuskie z tortilli?
Tortillę tostujemy na suchej i rozgrzanej patelni. Nakładamy starty ser żółty i pokrojoną w plasterki szynkę. Kroimy w paseczki paprykę i układamy na tortilli. Przykrywamy drugim plastrem tortilli. Moczymy całość w mieszance mleka i jajek. Przekładamy bułką tartą. Doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez około minutę z każdej strony. Tak przygotowane tosty francuskie z tortilli to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę na kolację.
Mini pizza z tortilli
Oto składniki na mini pizzę z tortilli:
- opakowanie tortilli
- szynka
- pomidory
- ser żółty
- szczypta suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- salami
- oliwa z oliwek
Jak zrobić mini pizzę z tortilli?
Tortillę lekko opiekamy lub tostujemy na suchej i rozgrzanej patelni przez 30 sekund. Szynkę i pomidory kroimy w plasterki. Starty ser żółty układamy na placku i doprawiamy suszonym oregano. Dodajemy resztę składników i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Tak przygotowane mini pizze z tortilli są ciekawą zakąską dla dzieci.
Sushi z tortilli
Oto składniki na sushi z tortilli:
- opakowanie tortilli
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- awokado
- ogórek szklarniowy
- płaty łososia wędzonego
- wasabi
- sezam
Jak zrobić sushi z tortilli?
Tortillę rozkładamy na folii. Lekko namaczamy wodą. Ryż do sushi gotujemy przez 20 minut i dolewamy ocet ryżowy do smaku. Awokado i ogórka kroimy na cieńsze plasterki. Plasterki łososia rozcinamy na mniejsze. Ugotowany i ostudzony ryż układamy na płacie tortilli. Dodajemy awokado, ogórek i płaty łososia. Doprawiamy chrzanem wasabi i delikatnie zawijamy. Za pomocą ostrego noża tniemy na 2-3 cm kawałki i do każdego wkładamy wykałaczkę. Posypujemy wcześniej podprażonym sezamem. Tak przygotowane sushi z tortilli doskonale smakuje z dodatkiem sosu sojowego lub chili.
Zobacz inne przepisy na przekąski