TORTILLA: mini pizza z tortilli, sushi z tortilli i inne

Chrupiące tortille fot. Adobe Stock
Tortilla doskonale komponuje się z meksykańskich daniach. Sprawdź w jaki sposób możesz ją jeszcze wykorzystać!
Sylwia Kazimierczuk / 18.10.2017 13:53
Chrupiące tortille fot. Adobe Stock

Tortilla tradycyjnie wykorzystywana do przygotowania meksykańskiego tacos lub burrito znajduje zastosowanie w przypadku innych dań. Spód do pizzy przygotowywany na bazie ciasta drożdżowego możemy zastąpić cienką tortillą. Orientalne sushi zawinięte w pszenny placek będzie ciekawą odmianą gdy zabraknie nam wodorostów nori! Sprawdź co jeszcze możesz przyrządzić z tortilli!

Tosty francuskie z tortilli

Oto składniki na tosty francuskie z tortilli:

  • opakowanie tortilli
  • 2 jajka
  • szynka
  • ser żółty
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić tosty francuskie z tortilli?

Tortillę tostujemy na suchej i rozgrzanej patelni. Nakładamy starty ser żółty i pokrojoną w plasterki szynkę. Kroimy w paseczki paprykę i układamy na tortilli. Przykrywamy drugim plastrem tortilli. Moczymy całość w mieszance mleka i jajek. Przekładamy bułką tartą. Doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez około minutę z każdej strony. Tak przygotowane tosty francuskie z tortilli to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę na kolację.

Mini pizza z tortilli

Oto składniki na mini pizzę z tortilli:

  • opakowanie tortilli
  • szynka
  • pomidory
  • ser żółty
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • salami
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić mini pizzę z tortilli?

Tortillę lekko opiekamy lub tostujemy na suchej i rozgrzanej patelni przez 30 sekund. Szynkę i pomidory kroimy w plasterki. Starty ser żółty układamy na placku i doprawiamy suszonym oregano. Dodajemy resztę składników i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Tak przygotowane mini pizze z tortilli są ciekawą zakąską dla dzieci.

Sushi z tortilli

Oto składniki na sushi z tortilli:

  • opakowanie tortilli
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • awokado
  • ogórek szklarniowy
  • płaty łososia wędzonego
  • wasabi
  • sezam

Jak zrobić sushi z tortilli?

Tortillę rozkładamy na folii. Lekko namaczamy wodą. Ryż do sushi gotujemy przez 20 minut i dolewamy ocet ryżowy do smaku. Awokado i ogórka kroimy na cieńsze plasterki. Plasterki łososia rozcinamy na mniejsze. Ugotowany i ostudzony ryż układamy na płacie tortilli. Dodajemy awokado, ogórek i płaty łososia. Doprawiamy chrzanem wasabi i delikatnie zawijamy. Za pomocą ostrego noża tniemy na 2-3 cm kawałki i do każdego wkładamy wykałaczkę. Posypujemy wcześniej podprażonym sezamem. Tak przygotowane sushi z tortilli doskonale smakuje z dodatkiem sosu sojowego lub chili.

Zobacz inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA