Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta kurkumy
- sól
- olej do smażenia
Farsz:
- 60 dag pieczarek
- 2 duże pory
- 7 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 35 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
Przygotowanie:
- Mąkę zmiksuj na ciasto z mlekiem, 1,5 szklanki wody, jajkami, szczyptą kurkumy, odrobiną soli. Odstaw na 30 min. Usmaż 8-9 cienkich naleśników.
- Pieczarki i oczyszczone pory pokrój w plasterki. Usmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzyj na tarce. Naleśniki przekłóż farszem i startym serem. Ostatni naleśnik powinien być posypany serem. Tort przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.