TATAR ZE ŚLEDZIA: tatar ze śledzia z kaparami i inne

Tatar ze śledzia fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Tatar ze śledzia to doskonały dodatek lub przystawka przed głównym daniem. Sprawdź, jak przygotować idealną wersję dla siebie!
Sylwia Kazimierczuk / 21.05.2019 15:16
Tatar ze śledzia fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tatar ze śledzia na bazie matiasów lub filetów śledziowych tworzy ciekawe połączenie ze słodkimi jabłkami czy gotowanymi burakami. Możemy wykorzystać również piernik do świątecznej wersji na słodko. Sprawdź, w jakiej postaci smakuje najlepiej!

Tatar ze śledzia z kaparami

Oto składniki na tatar ze śledzia z kaparami:

  • 3-4 śledzie marynowane
  • średnia cebula czerwona
  • duży burak
  • kapary marynowane

Jak zrobić tatar ze śledzia z kaparami?

Śledzie dokładnie oczyszczamy i siekamy w bardzo drobną kostkę. Następnie obieramy i kroimy drobno cebulę. Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez 15 minut i kroimy. Kapary odsączamy z zalewy. Wszystko dokładnie mieszamy lub układamy warstwami. Doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli danie tego wymaga.

Tatar ze śledzia z piernikiem

Oto składniki na tatar ze śledzia z piernikiem:

  • 100 g gotowego piernika
  • 3-4 duże filety śledziowe solone
  • 1 duża cebula
  • szczypta cynamonu
  • 2 średnie pomidory
  • 4 śliwki suszone

Jak zrobić tatar ze śledzia z piernikiem?

Śledzie dokładnie oczyszczamy i siekamy w drobną kostkę razem z cebulą. Pomidory sparzamy pod gorącą wodą i obieramy ze skórki, siekamy. Gotowy piernik kruszymy na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy cynamonem. Podajemy dekorując suszonymi śliwkami.

Tatar ze śledzia na grzance

Oto składniki na tatar ze śledzia na grzance:

  • 3-4 duże filety śledziowe
  • 1 średnia cebula
  • jajko
  • 2-3 średnie jabłka
  • bagietka
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić tatar ze śledzia na grzance?

Śledzie dokładnie oczyszczamy i siekamy razem z cebulą. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy drobno. Bagietkę kroimy na mniejsze kromki i skrapiamy oliwa z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 5 minut na 170 stopni Celsjusza. Tatar układamy na gorącej grzance.

Zobacz inne przepisy na przystawki

Redakcja poleca

REKLAMA