Tatar ze śledzia na bazie matiasów lub filetów śledziowych tworzy ciekawe połączenie ze słodkimi jabłkami czy gotowanymi burakami. Możemy wykorzystać również piernik do świątecznej wersji na słodko. Sprawdź, w jakiej postaci smakuje najlepiej!
Tatar ze śledzia z kaparami
Oto składniki na tatar ze śledzia z kaparami:
- 3-4 śledzie marynowane
- średnia cebula czerwona
- duży burak
- kapary marynowane
Jak zrobić tatar ze śledzia z kaparami?
Śledzie dokładnie oczyszczamy i siekamy w bardzo drobną kostkę. Następnie obieramy i kroimy drobno cebulę. Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez 15 minut i kroimy. Kapary odsączamy z zalewy. Wszystko dokładnie mieszamy lub układamy warstwami. Doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli danie tego wymaga.
Tatar ze śledzia z piernikiem
Oto składniki na tatar ze śledzia z piernikiem:
- 100 g gotowego piernika
- 3-4 duże filety śledziowe solone
- 1 duża cebula
- szczypta cynamonu
- 2 średnie pomidory
- 4 śliwki suszone
Jak zrobić tatar ze śledzia z piernikiem?
Śledzie dokładnie oczyszczamy i siekamy w drobną kostkę razem z cebulą. Pomidory sparzamy pod gorącą wodą i obieramy ze skórki, siekamy. Gotowy piernik kruszymy na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy cynamonem. Podajemy dekorując suszonymi śliwkami.
Tatar ze śledzia na grzance
Oto składniki na tatar ze śledzia na grzance:
- 3-4 duże filety śledziowe
- 1 średnia cebula
- jajko
- 2-3 średnie jabłka
- bagietka
- oliwa z oliwek
Jak zrobić tatar ze śledzia na grzance?
Śledzie dokładnie oczyszczamy i siekamy razem z cebulą. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy drobno. Bagietkę kroimy na mniejsze kromki i skrapiamy oliwa z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 5 minut na 170 stopni Celsjusza. Tatar układamy na gorącej grzance.
Zobacz inne przepisy na przystawki