Przygotowanie: ok. 20 min
Składniki:
- po łyżce mąki i masła
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki musztardy
- 50 ml śmietanki
- maggi
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, przesmaż ją, mieszając.
2. Rozprowadź zimnym bulionem, mieszając, zagotuj. Podgrzewaj do zgęstnienia.
3. Śmietankę połącz z musztardą, wlej do sosu, podgrzej, dopraw, zaciągnij żółtkiem.
4. Podawaj do pieczonych mięs, kotletów, dziczyzny, ryb, kiełbasy na ciepło.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Sos musztardowy z winną nutą
fot. STOCKFOOD/FREE
Przed dodaniem bulionu sos warto wymieszać z niewielką ilością białego wytrawnego wina. Nabierze wtedy ciekawszego, wyrazistego smaku.