Jest jednak sposób, aby smalec dostarczał mniej kalorii i zawierał bardzo zdrowe składniki. Wystarczy stopioną słoninę wzbogacić o chude mięso, cebulę, jabłko, nasiona, np. słonecznika lub dyni, orzechy i zioła. Dzięki nim nasz smalec stanie się źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, białka, a nawet składników mineralnych i witamin. Jeśli dodatków będzie tyle samo, co słoniny, to kaloryczność spadnie nawet o 1/3.
Możesz zastosować wszystkie dodatki razem lub dowolnie je zestawiać. Poniżej przepis na smalec z jabłkiem, nasionami słonecznika i cebulką, ale nie ma przeszkód, abyś dodała jeszcze mielone chude mięso.
Dietetyczny smalec z jabłkiem i słonecznikiem
Składniki:
- 50 dag słoniny bez skóry
- spora cebula
- średnie jabłko
- 2 łyżki nasion słonecznika
- czubata łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Słoninę pokrój w drobną kostkę lub przepuść przez maszynkę. Wrzuć do suchego rondelka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, dość często mieszając. Powinno się wytopić jak najwięcej tłuszczu, a skwarki mają być miękkie.
- W trakcie topienia słoniny obierz i drobno posiekaj cebulę i jabłko.
- Dodaj cebulę, smaż ok. 3 minuty. Dodaj jabłko, słonecznik i smaż jeszcze 3 minuty.
- Zdejmij z ognia, wsyp majeranek. Wymieszaj, przelej do słoików.
- Przechowuj w lodówce.