Smalec z jabłkiem i słonecznikiem - dietetyczny przepis

Smalec z jabłkiem i słonecznikiem - dietetyczny przepis fot. Fotolia
Jest smaczniejszy niż najlepsza wędlina. A kalorie? Można zrobić prawie dietetyczny!
Barbara Lasota / 28.01.2015 10:20
Smalec z jabłkiem i słonecznikiem - dietetyczny przepis fot. Fotolia
To prawda, że smalec jest tłuszczem zwierzęcym, którego dietetycy nie polecają. Nie tylko dlatego że kaloryczny i tuczący, ale też dlatego, że zawiera tłuszcze nasycone - niezdrowe, gdy się je w nadmiarze.

Jest jednak sposób, aby smalec dostarczał mniej kalorii i zawierał bardzo zdrowe składniki. Wystarczy stopioną słoninę wzbogacić o chude mięso, cebulę, jabłko, nasiona, np. słonecznika lub dyni, orzechy i zioła. Dzięki nim nasz smalec stanie się źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, białka, a nawet składników mineralnych i witamin. Jeśli dodatków będzie tyle samo, co słoniny, to kaloryczność spadnie nawet o 1/3.

Możesz zastosować wszystkie dodatki razem lub dowolnie je zestawiać. Poniżej przepis na smalec z jabłkiem, nasionami słonecznika i cebulką, ale nie ma przeszkód, abyś dodała jeszcze mielone chude mięso.


Dietetyczny smalec z jabłkiem i słonecznikiem

Składniki:

  • 50 dag słoniny bez skóry
  • spora cebula
  • średnie jabłko
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • czubata łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Słoninę pokrój w drobną kostkę lub przepuść przez maszynkę. Wrzuć do suchego rondelka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, dość często mieszając. Powinno się wytopić jak najwięcej tłuszczu, a skwarki mają być miękkie.
  2. W trakcie topienia słoniny obierz i drobno posiekaj cebulę i jabłko.
  3. Dodaj cebulę, smaż ok. 3 minuty. Dodaj jabłko, słonecznik i smaż jeszcze 3 minuty.
  4. Zdejmij z ognia, wsyp majeranek. Wymieszaj, przelej do słoików.
  5. Przechowuj w lodówce.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani domu".

Redakcja poleca

REKLAMA