Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- sałata rzymska
- 2 pęczki młodych liści botwinki
- 2 malinowe pomidory
- pęczek rzodkiewek
- 10 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
- olej, sok z cytryny
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z pestek winogron
- miód akacjowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj sos. Dokładnie wymieszaj oliwę z pestek winogron, wytrawne wino, dwie łyżki wody i sok z cytryny. Dodaj startą na tarce cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kroplę miodu akacjowego.
- Sałatę opłucz zimną wodą. Osusz lub odwiruj w suszarce do sałaty. Poszarp liście botwinki na nieduże kawałki. Rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Umyte i osuszone pomidory podziel na cząstki.
- Warzywa przełóż do szklanej salaterki. Polej przygotowanym sosem tuż przed podaniem na stół, żeby sałatka wyglądała świeżo. Na końcu dodaj plastry szynki.