Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 garści (20 dag) młodych listków szpinaku
- 1 puszka albo szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 20 dag dobrze odciśniętego i sprasowanego twarogu
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- kilka listków kolendry
Na sos curry:
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki łagodnego curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Większe porozrywaj na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Na sitku najpierw przelej wrzątkiem, potem zimną wodą. Starannie osącz.
- Ciecierzycę odcedź z zalewy. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, curry, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Składniki sałatki przełóż do miski. Polej sosem curry i delikatnie wymieszaj. Posyp listkami umytej i osuszonej kolendry.