Składniki:
Ciasto na sakiewki z mięsem:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz do sakiewek z mięsem:
- 1/4 żółtej cukinii
- po 1/4 zielonej i czerwonej papryki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 30 dag mieszanego mielonego mięsa
- łyżka startego parmezanu (lub innego ostrego sera)
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- masło do polania sakiewek
Przygotowanie:
- Cukinię, obie papryki oraz cebulę oczyść, obierz, a następnie pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionymi jarzynami, tartym serem, szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Z podanych składników i 1/2 szklanki letniej wody zagnieć ciasto na sakiewki z mięsem. Rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie i wykrój 24 krążki o średnicy 8 cm. Na każdym krążku połóż porcję farszu, brzegi ciasta podnieś do góry i zaciśnij, formując sakiewkę. Ułóż je w garnku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Gotowe pierożki wyjmij na talerze i polej roztopionym masłem.