Składniki:
- 1 kg filetów rybnych, np. z pstrąga, dorsza, mintaja
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek selera
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- koperek
- po 2 łyżki przecieru pomidorowego i oliwy
- sok z 2 cytryn
Sposób wykonania:
Warzywa opłukać, zalać wodą, tak aby je przykrywała, dodać przyprawy, gotować 20 min, przecedzić. Filety z ryb skropić sokiem z cytryn i posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Ułożyć w płaskim garnku, zalać wywarem, gotować pod przykryciem 15 minut na małym ogniu, wyjąć, ułożyć na półmisku. Ugotowane warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać przecier pomidorowy i 2 łyżki oliwy, podgrzewać 5 minut, obłożyć rybę, ozdobić koperkiem.