Racuchy z jabłkami - przepis

Racuchy będą miały wyrazistszy smak, jeśli jabłka posypiesz cynamonem.
/ 18.07.2013 14:51
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy z jabłkami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 dag mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 l kwaśnego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag jabłek
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • cukier puder do posypania
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opakowanie serka homogenizowanego
Przygotowanie:
  1. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę przesianą z proszkiem i szczyptą soli. Dodaj jajka, cukier waniliowy oraz mleko i zmiksuj na jednolite ciasto.
  2. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką porcje ciasta tak, żeby się nie dotykały. Smaż na rumiano z obu stron. Osącz na bibule.
  4. Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Serek homogenizowany podaj obok w kokilkach lub nałóż na środek każdego placuszka.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA