Składniki:
- 5 dag mąki
- 3 jajka
- 0,5 l kwaśnego mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dag jabłek
- sól
- olej do smażenia
Dodatki:
- cukier puder do posypania
- opakowanie cukru waniliowego
- opakowanie serka homogenizowanego
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wsyp mąkę przesianą z proszkiem i szczyptą soli. Dodaj jajka, cukier waniliowy oraz mleko i zmiksuj na jednolite ciasto.
- Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką porcje ciasta tak, żeby się nie dotykały. Smaż na rumiano z obu stron. Osącz na bibule.
- Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Serek homogenizowany podaj obok w kokilkach lub nałóż na środek każdego placuszka.