Wędzony łosoś - idealny na przystawki
Wędzony łosoś idealnie sprawdza się wtedy, gdy masz niewiele czasu na przygotowania do domówki. Nie trzeba go piec, marynować, smażyć ani gotować, za to jest wyrazisty w smaku i doskonale się prezentuje! Wypróbuj te pomysły:
- kruche babeczki z flanem jajecznym
Wykorzystaj gotowe kruche babeczki (jeśli masz czas, możesz je przygotować samodzielnie). Wypełnij je masą z jajek i śmietanki, podpiecz i dodaj łososia.
- roladki naleśnikowe z wędzonym łososiem
Przygotuj naleśniki, każdy z nich wysmaruj kremowym serkiem, dopraw i wyłóż wędzonego łososia. Zwiń, a następnie pokrój na niewielkie medaliony.
Przed podaniem warto je schłodzić w lodówce.
- nadziewane ruloniki
Płaty wędzonego łososia rozłóż na płasko i nadziej białym serkiem o kremowej konsystencji, a następnie zwiń.
- łososiowe krakersy
Tę ekspresową przystawkę możesz przygotować z dowolnymi dodatkami.
- rolada szpinakowa
Roladę zrobisz w łatwy sposób: przygotuj ciasto naleśnikowe, dodaj do niego posiekany szpinak (może być mrożony) i usmaż naleśniki.
Pamiętaj, jeśli używasz mrożonego szpinaku przełóż go do rondelka i poczekaj, aż nadmiar wody odparuje, Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Gotowe naleśniki smaruj serkiem, ułóż łososia i zwijaj. Po schłodzeniu pokrój na plastry.
Zobacz także: