Przystawka z kaczki i śliwki kalifornijskiej – przepis

Wypróbuj przepis na wykwintną przystawkę z kaczki i śliwki kalifornijskiej. Ten pomysł sprawdzi się nie tylko w karnawale!
/ 19.01.2015 10:42

przystawka z kaczki

Fot. California Prune Board

Wykwintna przystawka ze śliwki kalifornijskiej w towarzystwie kaczki

porcje: 20-25 sztuk,

czas przygotowania: 45 minut,

czas gotowania: 18 minut.

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 20-25 śliwek kalifornijskich
  • 1 pomarańcza, obrana i rozdzielona
  • kiełki buraków do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
  2. Odciąć ostrym nożem tłuszcz z piersi kaczki, a następnie umieścić pierś od strony skórki na gorącej patelni. Smażyć do momentu aż tłuszcz nabierze koloru ciemno-złotego. Następnie odwrócić mięso, polać miodem i sosem sojowym, smażyć dalej przez 2-3 minuty. Umieścić pierś kaczki w rozgrzanym piekarniku. Piec przez kolejne 12-15 minut (w zależności od tego jak ma być wysmażone mięso).
  3. Wyjąć pierś z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
  4. Używając kciuków uformować ze śliwek małe miseczki delikatnie naciskając środek śliwki.
  5. Pokroić pierś na cienkie plastry, a następnie pokroić je na małe kawałki, które będą wystarczające do wypełnienia każdej śliwki kalifornijskiej.
  6. Pociąć fragmenty pomarańczy na 4 lub 5 kawałków.
  7. Umieścić kawałek kaczki i pomarańczy na środku każdej śliwki i posypać kiełkami buraków.
  8. Skropić tłuszczem pozostałym z pieczenia.

Do przygotowania przystawki można wykorzystać też inne rodzaje mięsa i owoców np. wieprzowinę z jabłkiem.

Źródło: Materiały prasowe California Prune Board / People PR

Zobacz także: 4 pomysły na roladki z tortilli