Fot. California Prune Board
Wykwintna przystawka ze śliwki kalifornijskiej w towarzystwie kaczki
porcje: 20-25 sztuk,
czas przygotowania: 45 minut,
czas gotowania: 18 minut.
Składniki:
- 1 pierś z kaczki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 20-25 śliwek kalifornijskich
- 1 pomarańcza, obrana i rozdzielona
- kiełki buraków do ozdoby
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
- Odciąć ostrym nożem tłuszcz z piersi kaczki, a następnie umieścić pierś od strony skórki na gorącej patelni. Smażyć do momentu aż tłuszcz nabierze koloru ciemno-złotego. Następnie odwrócić mięso, polać miodem i sosem sojowym, smażyć dalej przez 2-3 minuty. Umieścić pierś kaczki w rozgrzanym piekarniku. Piec przez kolejne 12-15 minut (w zależności od tego jak ma być wysmażone mięso).
- Wyjąć pierś z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
- Używając kciuków uformować ze śliwek małe miseczki delikatnie naciskając środek śliwki.
- Pokroić pierś na cienkie plastry, a następnie pokroić je na małe kawałki, które będą wystarczające do wypełnienia każdej śliwki kalifornijskiej.
- Pociąć fragmenty pomarańczy na 4 lub 5 kawałków.
- Umieścić kawałek kaczki i pomarańczy na środku każdej śliwki i posypać kiełkami buraków.
- Skropić tłuszczem pozostałym z pieczenia.
Do przygotowania przystawki można wykorzystać też inne rodzaje mięsa i owoców np. wieprzowinę z jabłkiem.
Źródło: Materiały prasowe California Prune Board / People PR
Zobacz także: 4 pomysły na roladki z tortilli