Składniki:
- płat ciasta francuskiego (42 dag)
- 2 średniej wielkości kwaskowate jabłka
- 15 dag sera rokpol (lub innego sera pleśniowego)
- 15 dag mozzarelli
- 2 łyżki orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozmroź, pokrój na 16 kwadratów, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka umyj, osusz, przekrój na połówki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie półplasterki. Rozłóż je równą warstwą na kwadratach ciasta. Posyp startą na tarce mozzarellą i drobno pokruszonym serem pleśniowym oraz orzeszkami piniowymi lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Oprósz gałką muszkatołową. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 10–15 minut na rumiany kolor.