Składniki:
- nieduża dynia
- dwie marchewki
- świeża lub mrożona natka pietruszki
- pół szklanki mąki pszennej
- dwa jajka
- szklanka (200 ml) płatków żytnich
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- pestki z dyni, sezam itp.
Przygotowanie:
- Odmierzamy szklankę (200 ml) płatków żytnich. Wsypujemy je do wyższej szklanki. Zalewamy lekko ciepłą, przegotowaną wodą, nieco ponad 1 cm od poziomu płatków.
- Dynię myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, które będzie wygodnie trzeć na tarce.
- Obieramy marchewki. Myjemy je.
- Dynię oraz marchew trzemy na tarce na grubych oczkach.
- Do startej dyni i marchewki dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, napęczniałe płatki żytnie, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by płatki zebrały wilgoć.
- Placki smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.
- Placki z dyni podajemy obsypując je pestkami z dyni lub/i sezamem. Możemy posypać je także tartym parmezanem lub oblać łyżką kwaśnej śmietany (12%).