Przygotowanie: 2 godz.
Porcja: 195 kcal
Składniki na 12 –16 porcji:
- 1 kg udek kurczaka
- 1 kg udźca indyka
- 15 dag marchwi
- listek laurowy
- po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 10 dag pietruszki
- 20 dag polędwicy wędzonej
- 20 dag cebuli
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 36-proc.
- 15 ml koniaku
- olej
- mielony imbir
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól, pieprz
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- łyżka kwaśnej śmietany 18–proc.
- surowe żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
Sposób wykonania:
1. Mięsa, marchew, pietruszkę oczyść, umyj i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu gotuj na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do ostygnięcia.
2. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj opłukaną wątróbkę i razem smaż kilka minut.
3. Ostudzone mięso obierz z kości i przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami z wywaru, wątróbką i cebulą.
4. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, pokrojoną w drobną kosteczkę polędwicę i przyprawy: imbir, gałkę, majeranek, sól, pieprz. Na końcu wlej koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę wywaru mięsnego).
5. Mąkę posiekaj z margaryną i proszkiem do pieczenia. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtko i śmietanę oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Cienko je rozwłkuj, wylep spód i brzegi natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy keksowej. Wypełnij masą pasztetową. Z resztek ciasta wytnij paski i zrób kratkę na powierzchni pasztetu. Piecz około 45 minut w temperaturze 190 st.
Wielkanocne przysmaki - forum >>
Pasztet drobiowy w cieście
Zamiast polędwicy, do pasztetu możesz dodać pistacje. Wcześniej warto je chwilkę pogotować, by zmiękły.