Składniki:
- 2 krótkie świeże ogórki
- 20 dag kremowego sera śmietankowego
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- mały ząbek czosnku
- mały pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż pestki. Rzodkiewki opłucz, osusz, oczyść, pokrój w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Koperek i szczypiorek opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj (powinno być po 2 łyżki posiekanych ziół). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Uważaj, by się nie przypiekły.
- Serek wymieszaj z rzodkiewkami, obranym i rozgniecionym ząbkiem czosnku, koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałóż przygotowaną masę do wydrążonych połówek ogórków. Każdą połówkę przetnij na pół. Na koniec posyp uprażonym słonecznikiem.